Annan ja Pietarin häälahja
Annan ja Pietarin häälahja
Kirkkoherra Sirpa Viherä ojensi Raamatun Arja Kuusalle ja hänen tyttärelleen Ronjalle, joka on luvannut huolehtia, että kirja pysyy suvun hallussa.

Annan ja Pietarin häälahja

Riihimäelle sijoitettiin sotien jälkeen useita antrealaisia evakkoperheitä. Kaupunkiin kulkeutui myös perheraamattu, jolle ei ollut löytynyt omistajaa.

Raamattua säilytettiin vuoteen 2019 asti Riihimäen Keskuskirkon sakastissa, kunnes historiasta kiinnostuneen kanttorin mielenkiinto tätä kirjaa kohtaan heräsi, ja omistajat löytyivät.

-Huomasin sattumoisin vanhan Raamatun Riihimäen Keskuskirkon sakastin hyllyssä ja aloin tutkia sitä. Raamatusta löytyi teksti, joka kertoi kirjan kuuluvan joulukuussa 1919 vihityille Anna Virginia ja Pietari Henrikki Kuusalle. Hääparille lahjan olivat antaneet Kuusan vanhemmat.

-Raamattua ei ilmeisesti ehditty tai voitu ottaa mukaan, kun oli lähdetty evakkoon. Kirjan toiselta lehdeltä löytyi sotilaspastori Otso Kiannon kirjoittama teksti: ”Löydetty 12.9.1944 Antreasta Suomen armeijan jättäessä Karjalaa Neuvostoliitolle. Löytäjä Otso Kianto.”

Raamattua ei ilmeisesti ehditty tai voitu ottaa mukaan, kun oli lähdetty evakkoon.

-Halusin löytää Annan ja Pietarin sukulaisia, jotta Raamattu voitaisiin luovuttaa heille. Lehtien välistä löytyi lappuja, jotka osoittivat, että Riihimäen seurakunta oli 1960-luvulla yrittänyt selvittää asiaa lakkautettujen seurakuntien keskusarkistosta Mikkelistä. Arkistosta oli saatu tieto, että Pietari oli kuollut 15.10.1940 eikä perheessä ollut lapsia. Anna oli leskeksi jäätyään avioitunut uudelleen muutaman vuoden kuluttua, ja kuollut vuonna 1960 lapsettomana. Koska jälkeläisiä ei ollut, jäi Raamattu seurakunnan haltuun.

Satavuotishääpäivä

-Päätin kokeilla sosiaalisen median voimaa ja liityin Facebookin Antrea-ryhmään. Ilmoitin etsiväni Kuusa-nimisiä henkilöitä. Sain jo samana päivänä vihjeen Hämeenlinnassa asuvasta Arja Kuusasta. Hän osoittautui Pietarin veljen jälkeläiseksi. Keskustellessani Kuusan kanssa, kävi selväksi, että kirja olisi hänelle mieluisa arvoesine ja muisto antrealaisista juuristaan.

-Niinpä Annan ja Pietarin satavuotishääpäivää juhlistettiin Riihimäen Keskuskirkon messussa 22.12.2019. - Kirkkoherra Sirpa Viherä ojensi raamatun Arja Kuusalle ja hänen tyttärelleen Ronjalle, joka on luvannut huolehtia, että kirja pysyy suvun hallussa. Saatesanoiksi Viherä luki sulhasen vanhempien Raamattuun kirjoittamat sanat: ”Siunauksemme seuratkoon tämän Pyhän kirjan mukana.”

Kaisa Kautto, Riihimäen seurakunnan kanttori

Anna tiesi Herran haltuun, turvaa häneen. Hän pitää sinusta huolen!

Ps. 37:5