Joulu on taas, riemuitkaa nyt!

Pekka Simojoen joululaulu Tulkoon joulu tuli minulle tutuksi jo koulussa. Alun perin ihastuin ehkä sen melodiaan enkä juuri edes miettinyt, mitä laulussa sanotaan.

Joulu on taas, riemuitkaa nyt 
Lapsi on meille tänä yönä syntynyt 
Tulkoon toivo kansoille maan 
pääsköön vangit vankiloistaan 
uskon siemen nouskoon pintaan 
olkoon rauha loppumaton 

Mutta erityisesti viime vuosina nimenomaan laulun sanat ovat puhutelleet: ”…tulkoon toivo kansoille maan, pääsköön vangit vankiloistaan...” Joulun päähenkilö tuo toivon ja rauhan – mutta tekee vieläkin enemmän: Hän on tullut päästämään vangitut vapauteen!

Siksi enkelin paimenille kertoma viesti, että meille on syntynyt Vapahtaja, on minulle joulun ydin. Meille on syntynyt Vapauttaja!

Nolo tunnustaa, mutten ehkä ihan niin paljon jaksaisi innostua Jeesuksen tuomasta vapaudesta, jos se koskisi vain pahojen tekojen aiheuttamaa syyllisyyttä, niin hieno ja ihmeellinen asia kuin se onkin. Mutta tämä maailma on pahan vallassa (1. Joh. 5:19) ja Jeesus on lähetetty vapauttamaan se! Hänet on lähetetty ilmoittamaan köyhille hyvä sanoma, julistamaan vangituille vapautusta ja sokeille näkönsä saamista, päästämään sorretut vapauteen (Luuk. 4:18, ks. myös Luuk. 13:16). Mitä ikinä paholainen siis yrittääkään varastaa, tappaa tai tuhota elämässämme, Jeesus on tullut tekemään tyhjäksi hänen työnsä (Joh. 10:10, 1. Joh. 3:8). Jeesus on tullut tuomaan yltäkylläisen elämän.

Siksi enkelin paimenille kertoma viesti, että meille on syntynyt Vapahtaja, on minulle joulun ydin. Meille on syntynyt Vapauttaja! Ja siinä on totisesti syytä riemuita.

Anu Neuvonen
nuorisomuusikko, vs