Joulun odotusta
Joulun odotusta

Joulun odotusta

Seurakuntaneuvos Pertti Mäkelän tärkein joulukoriste on perheessä säilynyt enkelikaramelli vuodelta 1933. Se ja muut vanhat kuusen koristeet otetaan pian taas esille.

71-vuotias yrittäjä Pertti Mäkelä on syntyperäinen riihimäkeläinen. Hän on monille tuttu seurakunnan ja kaupungin luottamustehtävistä, joissa hän on ollut mukana jo neljä vuosikymmentä.

Viimeiset viisitoista vuotta Mäkelä on toiminut tilintarkastajana. Vastapainona numeroiden pyörittämiselle talousmies on innostunut taidelasin keräilystä. Tilintarkastusyhtiön yhteydessä on myös lasiesineiden antiikkikauppaa.

– Vaikka olen jo elämäni jatkovuosilla, en ole kokonaan osannut lopettaa työntekoa ja yrittämistä. Työ on ollut mielenkiintoista ja olen koko ajan oppinut uutta.

Joulumuistoja

Pertti Mäkelälle joulu on tärkein juhla. Hän pyrkii tekemään jouluvalmistelut ajoissa. Lapsuuden perintönä koti pitää siivota tavallista perusteellisemmin.

– Joulun sanoma mahtuu mieleeni paremmin, kun juhlaan on valmistautunut huolella. Minulle joulu alkaa aattona joulurauhan julistuksesta ja jatkuu aattohartaudella Hausjärven hautausmaalla. En haluaisi kuunnella kaupoissa raikuvaa joulumusiikkia marraskuusta asti, Mäkelä pohtii.

Mäkelän vanhemmilla oli ainutlaatuinen joulumuisto. Joulupäivä 1939 alkoi Riihimäellä ilmahälytyksellä ja kaupunkia pommitettiin ankarasti. Kotitaloon putosi palopommi. Se upposi rakennukseen räjähtämättä, eikä talo siksi syttynyt tuleen.

Kovan pakkasen vuoksi oli etsittävä tilapäinen majapaikka. Isä korjasi myöhemmin vauriot ja samassa talossa asuttiin vielä Pertin 25 ensimmäistä ikävuotta.

Pienen pojan muistoissa lapsuuden joulut olivat aina lumisia. Mieleen on jäänyt kynttilöiden sytyttäminen haudoille. Kolehmaisenkadulla kohtasi hautausmaalta tulevien ja sinne menevien jalankulkijoiden jono. Kaupungilla käytiin usein vielä kävelyllä jouluikkunoita ihailemassa.

– Nyt perheet ajavat hautausmaalle autolla ja poistuvat sieltä koteihinsa joulunviettoon. Jotakin yhteisöllistä on samalla kadonnut, Mäkelä toteaa.

Seurakunnan tulevaisuus

Taloudellisen jaoston puheenjohtajana Mäkelällä on näköalapaikka Riihimäen seurakunnan toimintaan.

– Katson seurakuntamme tulevaisuuteen valoisalla mielellä. Suurin huoleni on, että kastettavien lasten ja seurakunnan jäsenien määrä on viime vuosina laskenut.

– Riihimäen seurakunnan talous on terveellä pohjalla. Toiminnan karsimiseen ei ole ollut tarvetta. Eläköitymisten myötä on selvitty ilman työntekijöiden irtisanomisia, Mäkelä iloitsee.

Mäkelä arvostaa, että seurakunnassa on kehitetty uusia tapoja kohdata ihmisiä.

– Hyvä esimerkki on Grooveimmat joululaulut. Ne eivät ole minun juttuni, mutta kokoavat paljon ihmisiä kirkkoon.

Kaikki muutokset eivät ole mieluisia. Mäkelä on harmissaan siitä, että joulun merkitys on unohtumassa. Jeesuksen syntymäjuhlasta on tullut joulupukin juhla.

– Joulun ja pääsiäisen tapahtumat ovat kristillisen uskomme ydintä. Hengellisiä asioita pitäisi rohkeammin opettaa lapsille osana hengellistä perintöä ja kulttuuria. Syvemmän merkityksen löytäminen elämään on ihmiselle tärkeää, Pertti Mäkelä muistuttaa.