Kristallikruunu alkuperäisellä paikallaan
Kristallikruunu alkuperäisellä paikallaan

Kristallikruunu alkuperäisellä paikallaan

Aurinkoisina sunnuntaina ilmestyvät pienet sateenkaaret Keskuskirkon lehterin kaiteisiin ja kirkkosalin seinustoille.

Keskikäytävän yllä olevan kattokruunun kristallit hajottavat valkoisen valon värien kirjoksi. Hämärinä päivinä kristallit heijastavat kruunun sähkölamppujen valoa.

Kirkon rakentaminen oli seurakuntalaisten toive, ja sitä toteuttamaan oli perustettu Rukoushuoneyhdistys. Kirkko valmistui 1905, mutta oma seurakunta saatiin vasta 1922. Ylikonduktööri Gustav Oskar Skogsterin lahjoittama kristallikruunu oli kirkkosalin katossa jo vuonna 1913, kun Rukoushuoneyhdistys lahjoitti kirkon urkuineen ja kalustoineen tulevalle Riihimäen seurakunnalle.

Vuonna 1928 koreaa valaisinta pidettiin vanhanaikaisena laajennettuun ja korjattuun kirkkoon. Kristallikruunu lahjoitettiin Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen rukoushuoneeseen, josta se palautettiin Keskuskirkkoon vuonna 1975. Sähkövaloilla myöhemmin varustetussa kattokruunussa on ollut tapana polttaa eläviä kynttilöitä jouluyön ja jouluaamun messuissa.

Ylikonduktöörin pojanpoika, Ilkka Metsäterä, arvelee kristallikruunun tulleen Riihimäelle isoisänsä veljen, hämeenlinnalaisen kauppaneuvos Skogsterin kautta, kenties Venäjältä. Tietoa esineen valmistajasta ei ole.