Pääkirjoitus

Pääkirjoitus 2/2020: Uusi normaali

Koronan jälkeen paluuta entiseen ei ole. Näin olemme vakuutelleet toinen toisillemme totutellessamme uuteen normaaliin. Epävarmuudesta on tullut arkipäivää, eikä tulevaisuutta voi suunnitella ensi viikkoa pidemmälle – jos sinnekään.

Tilanne ei kuitenkaan ole niin uusi ja poikkeuksellinen, kuin ensi näkemältä tuntuu. Ei ihmiskunnan historiassa, eikä ehkä varsinkaan ihmisten henkilökohtaisessa elämässä. Erilaisia rajoja ja vedenjakajia on ollut ennenkin. Maailma ei ole ollut entisensä sen jälkeen, kun Galileo Galilei ymmärsi maan kiertävän aurinkoa eikä päinvastoin. Ei sen jälkeen kun Musta surma puolitti Euroopan väestön, eikä myöskään New Yorkin terrori-iskujen jälkeen.

Omassa elämässään moni on kokenut ehkä vieläkin merkittävämpiä hetkiä, joiden mentyä ei enää ole voinut palata entiseen. Joku on kohdannut elämänsä rakkauden, toinen menettänyt hänet. Kolmas on tehnyt kohtalokkaan virheen ja neljäs ehkä nopealla reagoinnillaan pelastanut jonkun elämän. Kaikkien näiden ja monien muiden jälkeen on edessä uusi normaali, eikä aika entinen koskaan enää palaa.

Jouluun ja joulunviettoon latautuu usein odotuksia ja toiveita siitä, että ”kaikki olisi niin kuin ennenkin”.

Jouluun ja joulunviettoon latautuu usein odotuksia ja toiveita siitä, että ”kaikki olisi niin kuin ennenkin”. Yleensä ei kuitenkaan ole, ei, vaikka elämässä ei viime aikoina olisikaan tapahtunut mitään kovin dramaattista. Elämässä kun meillä kaikilla on vain menolippu. Taaksepäin emme voi palata.

Jatkuvan muutoksen ja muuttuvien olosuhteiden keskellä tuo turvaa joulun sanoma. Se on muuttumaton, vaikka ensimmäisen joulun tapahtumissa jos missä ollaan todellakin vanhan ja uuden rajalla.

Jeesuksen syntymän jälkeen ei paluuta entiseen ole. Vanhan maailman perustukset järkkyivät, kun Jumala tuli ihmiseksi. Ei väellä ja voimalla, ei mahtavana hallitsijana, eikä suurena sotasankarina, vaan pienenä ja avuttomana lapsena. Jeesuksen myötä syntyi uusi normaali, ymmärrys siitä, että Jumala tahtoo ihmiselle hyvää. Ja että Hänen rakkautensa tulee täydeksi ja todeksi Jeesuksessa Kristuksessa.

Siunattua joulunaikaa

Sirpa Viherä

sirpa vihera syvatty