Avoimuus synnyttää yhteisöllisyyttä
Avoimuus synnyttää yhteisöllisyyttä
Marko Huhtala unelmoi yhteisöllisyyden leviämisestä ja siitä, että osaisi olla entistä paremmin läsnä rakkailleen kotona.

Avoimuus synnyttää yhteisöllisyyttä

Riihimäkeläinen Marko Huhtala rohkaisee jakamaan kokemuksiaan. Hänen mukaansa yhteisöllisyyttä syntyy, kun ihmiset jakavat avoimesti elämäänsä ja kokemuksiaan toistensa kanssa. 

– Yhteisöllisyys kuvaa hyvin sitä, miten ihminen on tarkoitettu elämään.

Marko Huhtala työskentelee toiminnanjohtajana pääkaupunkiseudulla toimivassa Kotiryhmäverkosto ry:ssä, joka on noin 1100 hengen luterilainen seurakuntayhteisö. Huhtalan luotsaamassa Verkostossa yhteisöllisyyttä luodaan esimerkiksi yhdistämällä vertaisia yhteisen kokemuksen äärelle.

– Yhteiset kiinnostuksen kohteet ovat yhteisöllisyyden rakentamisen avaimia. Yhteen voivat kokoontua esimerkiksi lapsiperheet, sinkut, läheistään surevat tai lenkkeilijät. Tärkeää on kokemusten, myös hengellisten kokemusten jakaminen, Huhtala kuvaa.

Meillä Parmalassa on oma Facebookryhmä, jossa tarjotaan apua ja puolustetaan yhteisen alueen asioita.

Myös yhteinen asuinalue voi synnyttää yhteisöllisyyttä.

– Meillä Parmalassa on oma Facebook-ryhmä, jossa tarjotaan apua ja puolustetaan yhteisen alueen asioita. Facebook-ryhmämme osoittaa hyvin, miten ihmisille syntyy luontaisesti halu auttaa yhteisen asian ympärille kokoontuneita ihmisiä.

Kohtaamisia Zoom-kahvihuoneessa

Korona-aika on kannustanut seurakuntia luomaan yhteisöllisyyttä verkon kautta. Verkostossakin on kehitetty toimintaa verkkoon: on esimerkiksi online-jumalanpalvelus chatteineen, Zoom-kahvihuone, Zoom-rukouspalvelu ja verkossa kokoontuvia pienryhmiä.

– Olemme myös pyytäneet seurakuntalaisilta videoita, joita näytämme jumalanpalveluksen etko- ja jatkolähetyksissä, Huhtala kertoo.

– Hengellisissä yhteisöissä saattaa joskus syntyä ajatus, että kun tulemme yhteen, meidän pitää ”näytellä” pyhempiä kuin olemme. Tällöin ei synny yhteisöllisyyttä vaan etäännyttävää kylmyyttä ihmisten välille. Epäaitous näkyy kauas, Huhtala pohtii.

Paikallinen seurakuntayhteisö on turvaverkko

Vaikka korona on eristänyt ihmisiä, se on myös tuonut uusia ihmisiä verkkotapahtumien ääreen.

– Olemme saaneet kontaktin moniin ulkosuomalaisiin ja myös sellaisiin ihmisiin, joita emme olisi normaalioloissa kohdanneet. Kristinuskon perusteita käsittelevälle Alfa-kurssille verkossa on matala osallistumiskynnys. Kurssit ovatkin pyörineet nonstop-periaatteella Zoomissa koko koronan ajan, Huhtala sanoo.

Huhtalan mukaan paikallisseurakunnat ovat maailman toivo.

– Paikallinen seurakuntayhteisö on turvaverkko, joka Kristuksen rakkauden sytyttämänä palvelee alueen ihmisiä ja etsii ne, jotka tarvitsevat tukea. Meistä jokainen voi tarvita apua. Siksi on tärkeää, että paikallisseurakunta tuntee ihmiset.

Huhtala on ammentanut korona-aikana voimaa perheestä, luonnosta ja puutarhanhoidosta.

– Myös yhteisön rukous on minulle valtava voimavara.

Lue lisää yhteisöllisyyden rakentamisesta: www.verkosto.net/abc

Kun huusin sinua, sinä vastasit, annoit sydämeeni voimaa ja rohkeutta.

Ps. 138:3