Kirkon perheneuvonta on tarkoitettu kaikille
Kirkon perheneuvonta on tarkoitettu kaikille
– Papin työstä on hyötyä nykyisessä toimessani vs. perheneuvojana, Jukka Vänskä kertoo.

Kirkon perheneuvonta on tarkoitettu kaikille

Ihmissuhteissa voi olla ongelmia, joita ei kyetä ratkaisemaan omin voimin. Seurakunta tarjoaa käyttäjälle maksutonta neuvontaa kriisitilanteisiin.

Pappi ja perheneuvoja Jukka Vänskä on kouluttautunut ratkaisukeskeisen sovittelun asiantuntijaksi.

– Papin työssä näkee elämän koko kirjon ja siitä kokemuksesta on hyötyä nykyisessä työssäni perheneuvojana, hän toteaa.

Korona on vaikuttanut kuluneena vuonna ihmisten elämään monella tapaa. Huoli omasta ja läheisen terveydestä on lisääntynyt. Myös taloudelliset vaikeudet ovat lisääntyneet.

– Perheet ovat viettäneet aikaa kotona entistä enemmän, mikä on voinut nostaa pintaan piilossa pysyneitä ongelmia. Meille on tullut kuluneen vuoden aikana paljon uusia asiakkaita, Jukka Vänskä kertoo.

Kiireitä on riittänyt, mutta ei ruuhkaksi asti. Apua hakevan yhteydenotosta kuluu lyhimmillään noin viikko, kun tapaaminen saadaan järjestymään. Sähköinen ajanvaraus on helpottanut työn organisointia.

Ero ei ole koskaan helppo

Perheneuvontaan saapuu yleensä pariskunta. Syyt suhteen kriisiytymiseen voivat olla monenlaisia. Välillä tapaamiseen tullaan yksin. Eronnut tai leskeksi jäänyt voi haluta tulla selvittämään ajatuksiaan perheneuvojan kanssa.

Parisuhteen päättyminen on kriisi, jossa kahden aikuisen ihanne yhteisestä elämästä päättyy. Vänskän mielestä perheen ei kuitenkaan tarvitse hajota, vaikka vanhemmat eroavat. He voivat silti vetää yhtä köyttä ja antaa lapsilleen kokemuksen, että heillä on edelleen rakastavat vanhemmat.

– En mittaa työssäni onnistumista sillä, jatkuuko parisuhde tapaamisten jälkeen. Joskus ero on väistämätöntä. Jokaisen aikuisen ja lapsen tulisi saada kokea tulevansa kuulluksi ja elää rakastavassa ilmapiirissä. Kenenkään etu ei ole joutua elämään vasten tahtoaan suhteessa, jossa ei ole hyvä olla.

Joskus parisuhteen ongelmien ratkaisuun riittää vain yksi tapaaminen, mutta useimmiten terapeuttinen työskentely on pitkä prosessi. Perheneuvonnassa käyntien määrää ei ole rajattu.

– Aina en voi sovittelijan ammattitaidolla auttaa perhettä. Masennuksen tai päihderiippuvuuden hoitoon ei riitä pelkkä perheneuvonta. Näihin ongelmiin pitää hakea apua jostakin muualta, Vänskä toteaa.

Käyttäydy hyvin kaikkia kohtaan

Jukka Vänskä näkee tärkeimmäksi syyksi kriiseihin pariskuntien vuorovaikutuksen ongelmat.

– Vuorovaikutuksen ongelmien käsittelyä pitäisi laajentaa muuhunkin elämään. Meillä esiintyy monenlaista raivoamista. Kaikissa kohtaamisissa pitäisi opetella käyttäytymään muita ihmisiä kohtaan kauniisti ja kunnioittavasti.

Vänskä esittää, että teemme tuhansia valintoja päivittäin; useimmat tiedostamatta.

Carl Jung sanoo, että kun tulemme tietoiseksi tiedostamattomasta, voimme alkaa muuttaa omia valintojamme. Vuorovaikutusta on tärkeä rakentaa hyvien valintojen varaan, Vänskä sanoo.

Puhtaalta pöydältä aloittaminen on vaikeaa, koska olemme Vänskän mielestä huonoja unohtamaan ikäviä kokemuksia.

– Keskustelemaan kannattaa kuitenkin aina tulla. Kirkon perheasiain neuvottelukeskuksen palvelut on tarkoitettu kaikille riippumatta iästä, siviilisäädystä ja seksuaalisesta suuntautumisesta.