Skip to main content
Kun yksi sairastuu, monen maailma muuttuu
Kun yksi sairastuu, monen maailma muuttuu
Varjot väistyivät Raine Selinin elämästä, kun oikea lääkitys löytyi.

Kun yksi sairastuu, monen maailma muuttuu

Koronaan liittyvä pelko, yksinäisyys ja taloudelliset vaikeudet ovat lisänneet mielenterveyden ongelmia.

Verkostokehittäjä Eija Suominen ja kokemusasiantuntija Raine Selin työskentelevät auttaakseen psyykkisiin ongelmiin sairastuneita ja heidän omaisiaan.

Eija Suominen työskentelee Finfami Uusimaa ry:ssä, joka on mielenterveysongelmaisten läheisille ilmaista tukipalvelua tarjoava yhdistys. Raine Selin tekee vapaaehtoistyötä vertaisohjaajana Riihimäen mielenterveysyhdistyksessä.

Psyykkisiä oireita on eriasteisia. Moni on kokenut välillä ahdistuneisuutta tai lievää masennusta. Hitaasti etenevää mielen sairautta ei välttämättä edes tunnista.

– Avun hakeminen on ylivoimaista, jos omat voimavarat ovat jo vähissä. Lääkärille mennään ehkä valittamaan jotakin muuta oiretta, koska ei ymmärretä syytä pahaan oloon. Mielenterveyden ongelmat ovat vieläkin tabu, Eija Suominen toteaa.

Reseptin ja sairaslomaa saa kohtalaisen helposti, mutta Suomisen mielestä pelkkä lääkehoito ei riitä. Terveydenhuollossa ei välttämättä ole resursseja ja riittävästi asiantuntemusta tarjota muuta apua, jota tilanteessa tarvittaisiin. Siellä osataan hoitaa murtunutta rannetta, mutta ei välttämättä särkynyttä mieltä.

– Meille tulevat asiakkaat ja perheet ovat usein kiitollisia siitä, että heidän ongelmiaan kuunnellaan ja kokonaistilanne kartoitetaan. Kuulluksi tulemiseen tarvitaan riittävästi aikaa.

Sairastuneen lisäksi läheiset tarvitsevat tukea ja tietoa, mistä sairaudessa on kysymys.

– Tutkimuksissa on todettu, että läheisellä on suuri riski itsekin herkästi sairastua masennukseen, kun huoli läheisen mielenterveydestä on suuri, Eija muistuttaa.

Suominen nostaa esille lasten aseman.

– Pienet lapset ymmärtävät asioita ja ovat tarkkoja tekemään havaintoja aikuisten käytöksestä. He kokevat herkästi syyllisyyttä, jos vanhempi vain nukkuu eikä jaksa huolehtia heistä. Perheenjäsenen sairastuessa myös lapset tulisi huomioida kertomalle tilanteesta heidän ikänsä huomioiden, vaikkapa leikin kautta. Tämä jää usein palvelujärjestelmässä tekemättä.

Kun keho ja mieli sairastuu

Raine Selin oli 1990-luvun alussa töissä Haka Oy:llä vastaavana rakennusmestarina. Sitten iski lama ja firma meni konkurssiin. Hän ja moni muu suomalainen joutui työttömäksi.

Selin alkoi kärsiä unettomuudesta. Pitkään jatkunut univaje aiheutti myös psyykkisiä oireita.

– Minulle aloitettiin lääkehoito keskushermostoon vaikuttavilla mielialalääkkeillä. Omasta mielestäni oikea hoito olisi ollut sielunhoito tai terapia. Vahvat lääkkeet aiheuttivat jatkuvaa ahdistusta ja hengitysvaikeuksia. Seurauksena oli toimintakunnon ja työkyvyn menetys lähes kymmeneksi vuodeksi.

Vuonna 2003 Raine Selinin vointi meni niin heikoksi, että hengitys pysähtyi kokonaan. Hänet elvytettiin Hämeenlinnan keskussairaalan teho-osastolla antamalla lisähappea.

– Aamulla olo oli kuin olisin herännyt kymmenen vuoden unesta, Selin kertoo. Kaikki ahdistus ja masennus oli poissa.

Selinillä todettiin vaikea uniapnea. Alkoi CPAP-hoito. Oikea lääke oli löytynyt.

Elämä muuttui muutenkin

Lapsuuden usko, jonka siemen oli kylvetty mummolassa, pyhäkoulussa ja seurakunnan poikakerhossa, tuotti hedelmää.

Raamatun lukeminen oli unohtunut vuosikymmeniksi, mutta alkoi taas kiinnostaa ja sen sanat koskettaa.

– Eräänä tammikuisena yönä koin Vapahtajan ihmeellisen kirkkauden ja läsnäolon. Hän oli löytänyt eksyneen. Koin saaneeni kutsun vapaaehtoistyöhön mielenterveyskuntoutujien pariin.

Keväällä 70 vuotta täyttävä Selin on ollut 44 vuotta naimisissa. Avioliitto on kestänyt miehen sairastumisen ja vaikeat vuodet.

– Jokaisessa parisuhteessa on hyviä ja huonoja aikoja. Toiselle anteeksi antaminen on tärkeää. Minulle sen perustana on Jeesuksen sovitustyö ristillä. Jeesus on ihmisen paras kokemusasiantuntija ja rinnalla kulkija.

 

x kun yksi sairastuu eija suominen

– Mielenterveyden ongelmat ovat vieläkin tabu, Eija Suominen sanoo.

 

Riihimäen mielenterveysyhdistys

Riihimäen MT-yhdistys on toiminut yli kolmekymmentä vuotta kaupungin tarjoamissa tiloissa. Vertaistukikahvila Kahvitupa on auki neljänä päivänä viikossa. Tarjolla on muiden toipujien tukea ja erilaisia ryhmätoimintoja ja tilaisuuksia. Yhdessä myös harrastetaan liikuntaa, joka on toipumisessa tärkeää.

Raine Selin on parikymmentä vuotta ollut yhdistyksen aktiivinen jäsen ja puheenjohtaja. Hän haluaa vapaaehtoistyöllään luoda muiden toipumiselle edellytyksiä.

– Olen kokemusasiantuntijana enemmänkin kuuntelija kuin puhuja. Haluan olla esimerkkinä siitä, että toipuminen on mahdollista.

Keskusteluapua, vertaistukea, neuvontaa, koulutusta, virkistystä – matalan kynnyksen toimintaa

Riihimäen Terveyskeskuksen Mielenterveys- ja päihdeyksikkö
puh. (019) 758 5960
Ilman ajanvarausta ma ja pe klo 9-10.30

Riihimäen Mt- yhdistyksen Kahvitupa
Öllerinkatu 5
Raine Selin, puh. 040 831 5514

FinFami - Kanta-Hämeen mielenterveysomaiset ry
www.finfamikantahame.fi
puh. 040 455 2160

FinFami Uusimaa ry
www.finfamiuusimaa.fi
puh. 09 6860 260

Diakonian ajanvaraus puhelimitse
ma ja ke klo 12–13 puh. 050 592 3553
Päivystävä pappi
arkisin klo 10-14
puh. 019 7481 Temppelik. 9 A 2 krs
www.riihimaenseurakunta.fi

Kirkon keskusteluapua
Puhelin joka päivä klo 18–24
puh. 0400 221 180, Chat ma–pe klo 12–20
www.kirkonkeskusteluapua.fi

Mieli ry, Auttava puhelin
puh. 09 2525 0111
24/7 asiointi nimettömänä

Mielenterveyden keskusliitto
www.mtkl.fi
puh. 020 391920 arkisin
klo 10–15 ammattilainen vastaa
puh. 0800 177599 arkisin
klo 10–15 vertaistukipuhelin