Luonto uudistuu joka kevät
Luonto uudistuu joka kevät
Puheenvuoro

Luonto uudistuu joka kevät

Olen ollut maatilan emäntänä kohta 50 vuotta. Nuorena päätin jo aika varhain, että en mene ikinä maalle naimisiin. Kohtalo kuitenkin päätti toisin, onneksi.

Tässä ammatissa saa kokea uuden elämän synnyn joka kevät uudestaan. Vaikka syksy ja sadonkorjuu olisivat olleet kuinka vaikeita tahansa, niin keväällä kaikki tuo pettymys unohtui ja innolla ryhdyimme isännän kanssa valmistelemaan uutta kasvua pelloilla. Toivoa oli aina; ja joskus tuli hyvä sato, joskus heikompi. Ihan kuin elämä itse. Joskus kaikki sujuu ja toisinaan elämä koettelee.

Nuorena emäntänä olin hyvin tietoinen emännän aseman ristiriitaisuuksista. Omaa palkkaa saati sosiaaliturvaa ei ollut. Eläkettäkään ei kertynyt. Usein nuoret emännät kävivätkin töissä kodin ulkopuolella ja tekivät sen jälkeen toisen työpäivän kotitilalla. Niin minäkin tein.

Verottaja ei suostunut hyväksymään tilan tulojen jakamista isännän ja emännän kesken, ja varsinkin kaupunkikunnissa verottaja oli vielä 90-luvun alussa sitä mieltä, että emäntä ei ole ammatti. Tarvittiin meitä aktiivisia emäntiä, järjestöjä ja muita yhteistyötahoja asian korjaamiseksi. Lähetimme kirjelmiä eduskuntaa myöten ja kävimme kovaa kädenvääntöä verottajan kanssa asemastamme. Saimme asiamme läpi ja emännistä tuli ammattilaisia ja tasavertaisia isännän kanssa. Työtä se vaati ja onneksi meitä aktiivisia emäntiä oli ympäri Suomea.

Peltojen siunaus keväällä ja sadonkorjuun jälkeen sadosta kiittäminen ovat oleellinen osa seurakunnan ja maatalousväen yhteistyötä. Ilman tätä linkkiä seurakuntaan tuskin olisin tässä luottamustehtävässäkään. Toivon, että tämä linkki säilyy tulevaisuudessakin, huolimatta värikkäästä keskustelusta, mitä tänä alkuvuonna on käyty maanviljelyksen eettisyydestä. Maailmaan mahtuu eri mielipiteitä, mutta voin kertoa, että maanviljelijät elävät luonnosta ja he jos ketkä tietävät, miten elollisia luontokappaleita tulee kohdella.

Mukavaa kevään odotusta kaikille lukijoille. Uuden elämän aika on jälleen kohta käsillä.

Eija Aittola
kirkkovaltuutettu,
kirkkoneuvoston jäsen