Muutos alkaa tyhjästä tilasta
Muutos alkaa tyhjästä tilasta

Muutos alkaa tyhjästä tilasta

Millaista elämää minä tahdon elää? Millainen ihminen minä tahdon olla? Huomaan itsessäsi sen, että en ole sellainen, millainen tahtoisin. Tapojen muuttaminen on vaikeaa. Muutokseen lähtemisessä suuri ongelmani tuntuu olevan tämä: Minulla ei ole aikaa muuttua. Arki on täynnä.

Arki on täynnä kaikenlaista, suuria ja pieniä asioita. Suuria asioita, kuten työtä tai työttömyyttä, tai ehkä opiskelua. Pieniä asioita, kuten syömistä, yhteydenpitoa muihin ihmisiin, ja muuta. Ja totta kai on myös lepoa. Olen itse kokenut, että rutiini tuo turvaa, mutta liial­linen rutiini tukahduttaa – muutos luo stressiä, mutta sitä pitää olla, jotta innostus säilyy.

Elämässä voi olla myös tyhjiä hetkiä ja paikkoja, mutta ”luonto kammoaa tyhjiötä” ja ne hetket täyttyvät helposti. Työpäivän jälkeen ateria kotona, ja sitten lepoa sohvalla – tyhjä hetki täyttyy puhelimen selailusta, television katselemisesta. Tyhjä hetki täyttyy, koska meillä on tarpeemme ja halumme, ja ympäristö tarjoaa virikettä, tekemistä. Ajattelen, että hetken täyttänyt ajanviete ei kuitenkaan tuo elämään syvällistä täyteyttä.

Täynnä olevan elämän voi muuttaa vain niin, että suostuu tyhjään hetkeen ja puutteeseen, ettei olekaan joka hetki jotain uutta suunnitteilla.

Täynnä olevan elämän voi muuttaa vain niin, että suostuu tyhjään hetkeen ja puutteeseen, ettei olekaan joka hetki jotain uutta suunnitteilla. Jeesuksen hauta oli tyhjä. Haudan tyhjyydestä syntyi paljon mahdollisuuksia. Siihen tyhjyyteen tuli helppoja vastauksia, väitettiin, että opetulapset varastivat Jeesuksen ruumiin. Helppoa vastausta vaikeampi onkin kysymys: Mitä jos se onkin totta? Mitä jos hän heräsikin kuolleista? Mitä jos hän kulkeekin kanssamme? (Vrt. Luuk. 24:13-35)

Tyhjä hauta on lupaus siitä, että Jumala aikoo muuttaa tämän maailman. Tuleva maailma on murtautumassa jo esiin. Me voimme lähteä mukaan tuohon uuden maailman elämään. Jos siis tahdot muuttua, tee ensin tyhjää tilaa ja sen jälkeen täytä se tietoisesti sellaisella elämällä, jota tahdot elää. Yksi ihminen voi muuttaa lähinnä itseään, ja itseäänkin rajatusti, mutta todellinen muutos on mahdollinen. Uusi elämä on mahdollista löytää.

Minä ajattelen, että muutos on mahdollista siksi, että Jumala kutsuu meidät muuttumaan. Hän kutsuu meitä tekemään työtä parisuhteittemme eteen, perheidemme eteen. Hän kutsuu meitä auttamaan köyhiä, istumaan masentuneiden kanssa, kuuntelemaan sairaan ja yksinäisen huolia. Hän kutsuu meitä rukoilemaan, kun tarvitsemme voimaa muutokseen ja koko elämään. Muutos alkaa tyhjästä tilasta, lyhyestä avunpyynnöstä, ja siitä, että käymme työhön.

Herra, auta minua, ja meitä kaikkia. Aamen.

”Minulla on omat suunnitelmani teitä varten, sanoo Herra. Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon. Silloin te huudatte minua avuksenne, te käännytte rukoillen minun puoleeni, ja minä kuulen teitä.” (Jer. 29:11-12)

Juha Itäleino
Kirjoittaja on Riihimäen seurakunnan osa-aikainen seurakuntapastori.