Ikäihmisten asiat sydämellä
Ikäihmisten asiat sydämellä
Kotokartanosäätiön toiminnanjohtaja Raija Sinimaa pyrkii työssään vaikuttamaan ikäihmisten hyvinvointiin ja parantamaan heidän elämänlaatuaan.

Ikäihmisten asiat sydämellä

Kahvikupillisen äärellä – ­nauttien koronakurimuksen jälkeisestä live-tapaamisesta – vaihdoimme Kotokartano­säätiön toiminnanjohtaja Raija Sinimaan kanssa ajatuksia säätiön toiminnasta ja yhteistyöstä 100-vuotiaan seurakuntamme kanssa.

Milloin Kotokartanosäätiö sai ­alkunsa ja miksi se päätettiin ­perustaa?

– Diakoniatyössä 50-luvulla nähtiin riihimäkeläisten vanhusten asumistodellisuus. Diakonissa Eine Laaksonen lahjoittikin syntymäpäivälahjaksi saamansa varat tulevaan vanhainkoti­rahastoon. Varoja kerättiin pitkään, ja vuonna 1970 rakennettiin ensimmäinen palvelutalo aivan Riihimäen ydinkeskustaan. Hankkeen vastuunkantajana toimi kirkkoherra Lauri Palva ja hän sai myös Rotary-klubin mukaan työhön.

Kuinka kauan itse olet ollut säätiön palveluksessa?

– Aloitin työskentelyn säätiössä 22 vuotta sitten. Koin toiminnan ikääntyvien ihmisten parissa omakseni ja halusin olla mukana kehittämässä palveluasumista. Tunsin, että tämä on mielekäs tapa vaikuttaa ikäihmisten elämänlaatuun, ja samalla olla päivittäin tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa.

Kuinka pitkään on jatkunut yhteistyö Riihimäen seurakunnan kanssa?

– Koska säätiön toiminnan juuret ovat vahvasti diakoniatyössä, on yhteistyö Riihimäen seurakunnan kanssa alkanut heti säätiön perustamisen jälkeen ja jatkunut luontevana läpi vuosien. On helppo tehdä yhteistyötä, kun päämäärät ovat yhtenevät.

Kertoisitko esimerkin yhteistyöstä?

– Säätiön luottamustehtävissä on aina ollut mukana seurakunnan edustajia. Kaikki kirkkoherrat ovat olleet aktiivisia säätiön valtuuskunnan ja hallituksen jäseniä.

Palvelutalotoiminnan aikana seurakunta oli mukana monissa tilaisuuksissa ja kutsui vuosittain asukkaat Hirvijärven leirikeskukseen kesäpäivänviettoon.

Etsivä vanhustyö ja uusimpana raha-asianeuvonta ovat hyviä esimerkkejä viime vuosien toteutuneista yhteisistä suunnitelmista.

Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia säätiöllä on?

– Säätiö teki vuonna 2016 merkittävän päätöksen luopuessaan palvelutalo­toiminnasta. Ikäihmiset asuvat kodeissaan yhä pidempään, ja näimme luontevaksi lähteä kehittämään hyvää ja laadukasta kotona asumista tukevaa toimintaa heille.

Tätä laaja-alaista työtä olemme tehneet nyt viisi vuotta, ja meillä on kolme toimipistettä: Puistonkulma, Kuntokulma ja uusimpana Seniorikulma Hämeenkadulla.

Tavoitteenamme on edelleen tiivistää yhteistyötä kaupungin ja seurakunnan kanssa ja saada luotua yhteinen strategia avoimeen senioritoimintaan.