Keskuskirkon kattomaalaus
Keskuskirkon kattomaalaus

Keskuskirkon kattomaalaus: Kunnia olkoon Jumalalle korkeuksissa

Riihimäen Keskuskirkossa on salin ­korkeimmalla kohdalla ylistys Jumalalle. Tynnyriholviin, kattokruunun yläpuolelle maalattu enkelien joukko ja sanat vievät ajatukset jouluevankeliumiin. Pasuunoita soittavat enkelit ovat etenkin kirkon penkissä pyörivien lasten katseenvangitsijoita. Aikuisten silmät tavoittavat ne herkemmin lehteriltä.

Kirkkoholvin kattomaalaus on taiteilija Urho Lehtisen työtä vuodelta 1927, jolloin kirkkoa laajennettiin. Hän maalasi koristemaalaukset myös alttariseinälle, parvekekaiteisiin ja saarnatuoliin.

Kirkon alttarilla ollutta krusifiksia ympäröivät, rukoukseen polvistuneet hahmot voi vielä nähdä vanhoissa valokuvissa. Yksi niistä on seurakunnan 100-vuotisjuhlan seinäkalenterissa, joka on jaettu koteihin tämän lehden mukana.

Sodan jälkeen taisteluiden vaurioit­tama ja vanhentuneen lämmitys­tavan vuoksi palovaarassa ollut kirkko täytyi taas korjata.

Vuonna 1952 remontoidussa kirkossa alttarin ja parvekekaiteiden kuvia ei enää ollut. Saarnatuolissa olleet ­Lehtisen maalaukset: syntiinlankeemus, Golgata ja kultainen taivas siirrettiin 1978 korjauksessa kirkkosalin takaseinälle. Nykyisin ne ovat esillä kirkon etuosassa, kastemaljan puoleisen syvennyksen seinällä.

Urho Lehtinen eli 1887–1982 ja oli tuottelias taiteilija. Taideopinnot hän aloitti Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa 1903 ja hänen töitään oli ensi kerran julkisesti esillä Turussa 1907. Hänen tuotantoonsa kuuluu muotokuvia, maisemamaalauksia sekä lukuisia kirkkomaalauksia.

Lisäksi hän on suorittanut noin 50 kirkon uusinta- ja entisöintityötä. Hänen töitään voi nähdä useissa kokoelmissa ja museoissa. Urho Lehtiselle myönnettiin Pro Finlandia -kunniamerkki 1960 ja valtion taiteilijaeläke 1970.