Pääkirjoitus

Pääkirjoitus 2/2021: Kuvien kertomaa

Sunnuntain ratoksi selasin lapsuudenperheeni valokuva-albumeita. Kuvista vanhimmat oli otettu vuosikymmeniä ennen syntymääni. Oli kuvia isovanhemmista, sedistä ja tädeistä, serkuista ja kummeista. Kuvista näkee, ettei valokuvaaminen ollut heille arkipäivää, sen verran jäykkiä ja ­totisia ovat asetelmat.

Minun syntymäni jälkeen sivuille alkaa ilmestyä kuvia jouluista ja syntymäpäivistä. Mitä ­pidemmälle mennään, sitä enemmän on kakun päällä kynttilöitä, ja kuvissa tuttuja, tänäänkin ­elämääni kuuluvia ihmisiä.

Vuosien myötä kuvien kohteet eivät juuri muutu: vuodenkiertoon liittyviä juhlia, kesälomamatkoja, häitä ja hautajaisia. Rippiruusut ja ylioppilaslakki. Kuva autosta, jonka takalasiin on ­ilmestynyt 80-lätkä (tätä uuden kuljettajan merkkiä eivät alle nelikymppiset ole nähneet kuin ­valokuvissa!) On työpaikan porukka, eläkejuhlat ja vaunuissa nukkuva vauva. Ensimmäisen lapsenlapsen myötä kierros alkoi alusta: syntymäpäiviä, jouluja...

Lopulta vastaan tuli tyhjä sivu. Viimeinen albumi ei enää ollut täyttynyt. Aikanaan jotakin sekä päättyi että jäi kesken. Vanhempien poismenon myötä yhden perheen tarina tuli loppuun kuvatuksi.

Loppuun kuvattu ei kuitenkaan ole sama kuin loppuun eletty. Itselleni vanhat kuvat ovat aarteita, jotka haluan säilyttää jälkipolville. Ne ovat osa sitä rihmastoa, joka kiinnittää minut ja läheiseni osaksi niitä juuria, joista olemme lähtöisin.
Tänään elämme arkea, jossa kuvien ottaminen on helpompaa kuin koskaan. Usein otokset kuitenkin tallentuvat vain johonkin pilveen ja unohtuvat sinne. Siksi tulevaisuuden ihmisillä ei ole valokuva-albumeita, joista katsella perheen ja suvun tarinaa. Niinpä jos kaipaat joululahjavinkkiä, se tulee tässä: teetä tai tulosta valokuvia paperiversioiksi asti ja kokoa kansioon.

Tämän lehden kanssa jaettavassa vuoden 2022 kalenterissa on myös paljon kuvia. Suurin osa niistä on vanhoja ja ne kertovat ensi vuonna 100 vuotta täyttävän seurakuntamme elämästä ja ­historiasta. Toivottavasti löydät niistä tarttuma­pintaa omaankin elämääsi. ­Kuvia tulevaisuutta varten voit ehkä tallentaa juhlavuoden monista tapahtumista. Niistä löydät esimerkkejä sivulta 7.
Siunattua adventtia ja joulunaikaa!

Sirpa Viherä
kirkkoherra

sirpa vihera