Riihimäen Kirkkokuoro jouluna 1925

Monissa seurakunnissa kirkkokuorot edustavat yhtä vanhimmista edelleen toimivista ja kokoontuvista ryhmistä. Näin on myös 100 vuotta täyttävässä Riihimäen seurakunnassa, sillä sen kirkkokuoro on perustettu 10.9.1925, eli vähän yli 96 vuotta sitten.

Kuoron alkuaikojen historia on tallennettu käsin kirjoitettuun mustaan vihkoon, josta käy ilmi mielenkiintoisia asioita.

Kuoron ensimmäisenä toimintakautena siinä lauloi yhteensä 45 laulajaa, joista 34 naista ja 11 miestä. Aika iso kuoro pieneen Riihimäen kirkkoon! Historiikin sanoin ”Kuoro esiintyi ensikerran Pyhäin miesten päivänä n.s. Vesper ohjelmalla 1/12-25.”

Toinen esiintyminen tapahtui jo itsenäisyyspäivänä, jolloin kuoro lauloi Armas Maasalon Adventtivesperin kokonaisuudessaan. Sävellys oli julkaistu edellisenä vuonna, joten kuoro oli johtajansa Simo Tuomen kanssa aivan ajan hermolla. Jouluaamuna kuoro lauloi kirkossa, mutta tarkemmasta ohjelmasta ei ole säilynyt tietoa.

Kuoron ensimmäisen vuoden laulujen listassa ei näy Adventtivesperin ohella varsinaisia joululauluja, ja yhteislauluissa tuohon aikaan kirkossa pitäydyttiin varmasti virsikirjan virsissä. Tältä osin laulaminen kirkossa on vuosien saatossa hiukan muuttunut. Tervetuloa tänäkin vuonna kirkkoon virittämään joulun odotusta ja tunnelmaa tuttujen sävelten siivin!

Erkki Hannonen
johtava kanttori