Vapaus avata ovi
Vapaus avata ovi

Vapaus avata ovi

Missä vietät joulua? Keiden kanssa istut saman pöydän ääreen? Yhteen tuleminen ja kotiseudulla käyminen kuuluvat monen jouluperinteisiin. Yhdessä läheisten kanssa jaetaan kuulumiset ja lahjat – näin syntyy juhlatunnelma.

Ensimmäisenä jouluna kotiseudulle palaaminen ­toteutui viranomaisen määräyksellä. Kukin meni omaan kaupunkiinsa kirjautuakseen veroluetteloon. Tätä käskyä noudattivat myös Maria ja Joosef, vaikkei pitkä matka lasta odottavalle perheelle varmastikaan ollut mieluinen.

Viranomaismääräykset ­vaikuttavat tänäkin vuonna monen joulunviettoon. On töitä, jotka pitää juhlasta huolimatta hoitaa, mutta kiitos pyhälisien, motivoituneita työntekijöitä löytyy tärkeisiin tehtäviin. Sitten on ihmisiä, jotka eivät pääse jouluksi kotiin, vaikka haluaisivatkin. Rajoittavia syitä voi olla monenlaisia. Sairaaloissa, puolustusvoimissa ja saattokodeissa on monta joulunviettäjää. Kuten myös vankiloissa.

Vangeille joulunaika voi olla henkisesti raskasta. Etäisyyden kokemukset suhteessa läheisiin korostuvat ja kaipuu omien luo voi kasvaa ahdistukseksi. Käytöstä poistetun Kakolan vankilan erään sellin seinällä oli kuvaava kirjoitus: ”Vapaus on kun voi avata oven sisäpuolelta.”

Jeesuksen vapaus oli ja on yhä vapautta avata sydämen ovi sisäpuolelta.

Tietoisuus ulkopuolelta suljetusta ovesta voi ­musertaa.

Me puhumme monista elämän asioista vertaus­kuvin. Sydämen ovella voi olla lukkoja, jotka on asennettu ulkopuolelta. Nämä lukot vangitsevat mieltämme emmekä koe oloamme vapaaksi. Pahimmillaan emme näe edes mitään mahdollisuutta niiden avautumiselle. Emme usko muutoksen mahdollisuuteen ja toivomme on sammunut.

Kedolla yöllä laumaansa vartioineet paimenet osasivat odottaa vapauttavaa muutosta.

”Teille on syntynyt Vapahtaja”, enkeli julisti.

Moni ensimmäisen joulun viettäjä odotti vapautumista verottavan Rooman vallan alta, mutta ­Jeesuksen tuoma vapaus olikin jotain muuta. Se oli ja on yhä ­vapautta avata sydämen ovi sisäpuolelta. Tämän vapauden mahdollistavat seimen Lapsen lahjat: usko, toivo ja rakkaus. Siunattua joulua!

Jukka Vänskä
Riihimäen vankilapastori