Hankalan tunteen vallassa perheneuvoja Eeva Välimäki hengittää rauhallisesti, puhuu läheiselle, juo kupillisen teetä, itkee tai lähtee kävelylle − ja rukoilee rauhaa.

Pelkääminen on sallittu

Perheneuvoja Eeva Välimäki rohkaisee ottamaan vastaan ikäviäkin tunteita.

Pelko on ikävä tunne, josta tekee mieli pyristellä eroon. Maailman meno koronasta Ukrainan sotaan ja energiakriisiin aiheuttaa ahdistusta ja uupumista. Riihimäen seurakunnan perheneuvoja Eeva Välimäki tekee yllättävän ehdotuksen.

− Mitä jos antaisin itselleni luvan kokea turvattomuutta, ­antaisin epävarmuuden tulla ja olla? Ja entäpä jos en vaatisikaan itseltäni jaksamista?

Välimäen mielestä on luonnollista, että median vyöryttämät vakavat uutiset aiheuttavat huolta. Hankalat tunteet eivät kuitenkaan lähde sillä, että yritämme suorittaa niitä pois.

Kun maailma järkkyy, mullistuksia kestää parhaiten hyvän perusturvallisuuden varassa. Se rakentuu pieneen lapseen, kun vanhemmat vastaanottavat tämän tunteita, kuulevat hänen tarpeensa ja vastaavat niihin. Välimäen mielestä tämä on parasta turvallisuuden luomista yksilön lisäksi myös yhteiskunnalle.

− Kun lapsi saa riittävän usein kokemuksen siitä, että hänen hätäänsä reagoidaan ja se otetaan vastaan, pienikin viesti vanhemman puolelta riittää palauttamaan turvallisuuden tunteen.

Välimäki muistuttaa, että aikuisella ihmisellä on mahdollisuus suhtautua omiin pelkoihinsa ja huoliinsa niin kuin hyvä vanhempi suhtautuu lapsen tunteisiin.

− Ota ikävä tunne vastaan ja hyväksy se. Katso itseäsi lempein ja armollisin silmin.

Luottamus kaikkivaltiaaseen ja rakastavaan Jumalaan on huikea rauhan ja toivon lähde, Välimäki sanoo.

− Jumalan vaikutusmahdollisuudet ovat laajemmat kuin minulla ja hän tietää enemmän. Tämä tuo minulle turvaa. Jeesuksen lupaus rauhasta on minulle tärkeä.

Eeva Välimäki muistaa kohdan ulkoa: ”Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista, jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon
(Joh. 14:27).