Pääkirjoitus

(T)yövuorossa

Tänä vuonna lähden aattona töihin klo 21. Muu perhe jää jatkamaan joulunviettoa keskenään. Tilanne on meillä tavallinen, sillä kovin montaa jouluaattoa en ole työssäoloaikanani viettänyt vapaalla.

Töihin lähtiessäni tiedän, etten ole ainoa, joka on työvuorossa jouluna. Seurakunnassa monet hoitavat tehtäviään myös juhlapyhinä. Vielä paljon suurempi on niiden joukko, jotka valvovat työnsä ääressä myös jouluyönä turvatakseen yhteiskunnan välttämättömät toiminnot. Sairaalat, hoitolaitokset, pelastuslaitos, poliisi, puolustusvoimat – ainakin näissä ollaan työssä ja valppaina myös jouluna. Sen lisäksi on paljon ammatteja, joissa ainakin osittain ollaan työssä myös juhlapyhinä. Navettaan on mentävä päivästä riippumatta, joukkoliikenne työllistää lähes tauotta, ja nykyään myös kaupat ovat miltei aina avoinna.

Monet joulunpyhinä työssä olevat ovat työssä siksi, että meillä kaikilla voisi olla turvallinen olo. Tietoisuus siitä, että joku valvoo, rauhoittaa mieltä. Samoin se, että apua on saatavissa, jos sitä tarvitaan. Kiitollisuudella ajattelen heitä, jotka hoitavat omia tehtäviään silloinkin, kun muu osa kansasta keskittyy juhlan viettoon.

Tutusta jouluevankeliumistakin löytyy työssä olevia. Paimenet olivat ensimmäisenä jouluna sekä työ- että yövuorossa. Lampaista oli huolehdittava ympäri vuorokauden, sillä pedot vaanivat laumaa aivan erityisesti pimeään aikaan. Paimenet tekivät työtään, jotta lauma saisi viettää yönsä turvallisesti, eikä pedoista olisi vaaraa myöskään lähikylien asukkaille.

Jeesuksen syntymäyönä paimenten työvuoro keskeytyi taivaallisen ihmeen edessä. Jumalan rakkaus sai ihmisen muodon pienessä vastasyntyneessä lapsessa ja paimenet saivat tästä tiedon ensimmäisinä koko maailmassa. Sillä hetkellä he tuskin ymmärsivät, minkälaista turvaa juuri syntynyt poikalapsi tulisi ihmisille tarjoamaan. Mutta he ymmärsivät, että Jumala on läsnä ihmisen elämässä. Ei vain käskyjen antajana vaan ennen kaikkea rakastavana Isänä.

Tänäkin jouluna Jumala on läsnä ihmiskunnan keskellä, tässä kaupungissa, meidän elämässämme. Hän valvoo jouluyönä ja on tavattavissa kaikkina aikoina ja päivinä. Jos etsit erityistä aikaa ja paikkaa Jumalan kohtaamiseen, tule kirkkoon. Jouluna tai joskus muulloin. Olet lämpimästi tervetullut.

900 sirpa vihera