Skip to main content
Kirkkokuoron tuliainen Bad Segebergistä
Kirkkokuoron tuliainen Bad Segebergistä
Kuvassa keskellä Raimo Virekunnas vastaanottamassa lahjaa Bad Segebergin kaupungin johdolta.

Kirkkokuoron tuliainen Bad Segebergistä

Saksalainen kaupunki, Bad Segeberg, tunnettiin Riihimäellä jo kauppalan ajoilta. Ystävyyssuhteet sikäläiseen seurakuntaan luotiin 1960-luvulla. Kuorovierailuja tehtiin puolin ja toisin. Kesäkuussa 1979 ojennettiin riihimäkeläisille Kirkkokuoron ja seurakunnan edustajille Suomeen vietäväksi taiteilija Otto Flathin veistos, Jumalan käsi.

– Annettiin muistoksi kirkkoon, kertoo arvokasta lahjaa vastaanottamassa ollut kirkkoherra Raimo Virekunnas.

Teos asetettiin Keskuskirkkoon, sakastin puoleiselle seinälle. Ehtoollispöydästä saarnatuolin takaa poistuvien silmiin se voi sattumalta osua, mutta saa sitä mennä ihan varta vastenkin katsomaan.

Herkän taiteilijan pitkä tie

Kunstahalle Otto Flath kuuluu Bad Segebergin matkailukohteisiin. Yli 3500 puutaideteosta, 50 alttaria sekä lukuisia maalauksia ja piirroksia tehnyt taiteilija oli syvästi uskonnollinen. Otto Flath (1906-1987) syntyi Ukrainassa saksalaiseen, monilapsiseen perheeseen. Hän varttui isän Siperiaan karkottamisen jälkeen hyvin vaikeissa oloissa. Kerrotaan Oton jo lapsena veistelleen leluja sisaruksilleen. 1917 perhe onnistui pääsemään Riian kautta pakolaislaivalla Saksaan. Pian sen jälkeen vapautunut isäkin löysi perheen luo. Saksassa 13-vuotias Otto pääsi ensimmäistä kertaa kouluun.
Veisto-opetusta saanut, huonekaluveistämössä työskennellyt lahjakas nuorukainen sai stipendin Kielin taidekäsityökouluun, jossa hän opiskeli 1930-luvun alussa. Tämän jälkeen Flath työskenteli vapaana taiteilijana Kielin taiteilijoiden yhdistyksessä, kunnes hän perusti oman työverstaan Bad Segebergiin 1936.

Toisen maailmansodan aika oli rauhaa rakastavalle, herkälle taiteilijalle vaikea, mutta sodan jälkeisten vuosien vapaus herätti uuden luomisvoiman ja Otto Flathin omaleimainen käden jälki vahvistui. Puunveiston jälki heijastuu myös hänen maalauksiinsa. Otto Flathin teoksia on kirkoissa, julkisissa rakennuksissa ja taidemuseoissa ympäri maailmaa.

Riihimäellä oleva pienehkö veistos kuvaa Jumalan kättä, jonka sormiksi on veistetty ihmishahmot. Meidän tehtävämme on toteuttaa Isän rakkautta ja auttaa toinen toisiamme.