Rauha ja sovinto ovat taiteessa tärkeitä teemoja. Monet rauhaan liittyvät kuvalliset symbolit ovat piirtyneet maailman yhteiseen tietoisuuteen. Näitä ovat esimerkiksi rauhanmerkiksi kutsuttu Ei ydinaseille -merkki ja raamatullinen kyyhkynen, joka kantaa suussaan oliivipuun oksaa.
Vahva esimerkki vaikeankin konfliktin ja musiikin suhteesta oli ”laulava vallankumous” Baltiassa, jonka yhteydessä myös eteläinen naapurimme Viro palautti itsenäisyytensä 31 vuotta sitten. Laulu ”Mu isamaa, mu Õnn ja rõõm”, jota laulettiin Viron itsenäistyessä vuonna 1918, oli yksi kansallistunnetta kohottavista lauluista, jotka olivat laulavan vallankumouksen tärkein ase.
Virsikirjassa sovinnosta lauletaan kahdessa merkityksessä. Sovinto Jumalan ja ihmisen välillä Kristuksessa on niistä useammin esillä, kuten pääsiäisvirressä 70; ”Näin ruumis peittyy purppuraan hetkellä suuren sovinnon”. Sopu ihmisten välillä on toinen näkökulma, josta esimerkkinä vaikka virren 475 säe ”Suo keskinäisen suosion asua majoissamme ja ystävyyden, sovinnon viihtyä seurassamme.”
Musiikki ja yhteinen laulaminen on messussa suuressa osassa synnyttämässä tunnetta osallisuudesta ja yhteisöllisyydestä. Tällä on huomattu olevan myös hyviä terveydellisiä vaikutuksia! Osana Helsingin yliopiston kognitiiviseen aivotutkimukseen liittyvää pitkittäistutkimusta seurattiin kuorolaulun pitkäaikaisvaikutuksia kognitioon sekä emotionaaliseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Tutkimuksessa selvitettiin myös kuorolaulun mahdollisia hyötyjä ikääntyneiden emotionaaliseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin.
Kyselyistä havaittiin, että pidempään, yli kymmenen vuotta, kuorolaulua harrastaneet kokivat suurempaa sosiaalista yhteenkuuluvuutta kuin vähemmän aikaa harrastaneet ja ne, jotka eivät laulaneet kuorossa. Lisäksi alle kymmenen vuotta sitten kuorolaulun aloittaneet kokivat suurempaa tyytyväisyyttä yleiseen terveydentilaansa kuin pidempään harrastaneet ja ne, jotka eivät harrastanet laulamista kuorossa. Lisää tietoa aiheesta löytyy Helsingin yliopiston verkkosivujen kautta (www.helsinki.fi/fi/yliopisto).
Elävässä elämässä musiikin vaikutuksen voi kokea vaikka lähtemällä mukaan kuoroon! Totta kai myös konserteissa tai messussa voi tuntea samaa yhteyttä ja parhaimmillaan sovintoa itsensä, muiden ihmisten ja Jumalan välillä. Annetaan laulujen tai sanattoman musiikin hoitaa meitä, kun kuljemme paaston ajasta kohti pääsiäisen sovintoa.
Erkki Hannonen, johtava kanttori
Musiikki ja yhteinen laulaminen on messussa suuressa osassa synnyttämässä tunnetta osallisuudesta ja yhteisöllisyydestä.
Lapsikuoro Singeli – harjoitukset keskiviikkoisin klo 17 Kirkkopuiston seurakuntakodissa. Harrastus sopii sinulle, jos olet noin 6–10 -vuotias. Ei pääsykoetta. Lisätiedot kanttori Kaisa Kautto, p. 050 366 9470.
Kirkkokuoro – harjoitukset keskiviikkoisin klo 18.30 Kirkkopuiston seurakuntakodissa/Keskuskirkossa. Lisätietoja: johtava kanttori Erkki Hannonen, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.,
p. 041 461 7914.
Laulunystävät – harjoitukset torstaisin klo 14 Kirkkopuiston seurakuntakodissa Uudet laulajat tervetulleita mukaan! Ei pääsykoetta. Yhteydenotot kanttori Kaisa Kautto,
p. 050 366 9470.
Musiikkitoiminta – oletko nuori tai aikuinen, joka pitää soittamisesta, laulamisesta, miksaamisesta, biisien tekemisestä tai mistä tahansa musiikkiin liittyvästä? Jos vastasit kyllä, niin tämä on oikea osio juuri sinulle. Järjestämme musiikkitoimintaa ympäri vuoden ikärajattomasti. Lisätietoja nuorisomuusikko (vs.) Ilkka Esselström (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen./ p. 040 770 5994).
Meitä kantaa Jumala, meidän apumme. Jumala on meille pelastuksen Jumala. Herra, Herra pelastaa kuolemasta.
Ps. 68: 20-21
Yhteisellä tiellä on Riihimäen seurakunnan lehti, joka
ilmestyy kaksi kertaa vuodessa, adventtina ja pääsiäisenä,
Lehti ilmestyy sekä paperi- että nettilehtenä.
Riihimäen seurakunta
Temppelikatu 9A
Riihimäki
p. 019 7481
Päätoimittaja: Sirpa Viherä