

Parhaimmillaan parisuhde hoitaa ja eheyttää meitä
Yhteinen aika on parisuhteen polttopuu. Vaikeistakin asioista puhuminen kannattaa.
Perheneuvoja Hanna Rienoja tietää, hyväkin parisuhde voi ajoittain tuntua vaikealta.
– Mutta mikä tässä elämässä olisi helppoa? Eihän oikeastaan mitään hyvää ja merkityksellistä saavuteta ilman ponnistelua. Mietitään vaikka opiskelua tai treenaamista. Samalla tavalla tyydyttävä ja läheinen ihmissuhde vaati aikaa ja vaivannäköä.
Kun kaksi ihmistä sulautuu tarpeineen ja toiveineen yhteen, törmäyskurssit ovat hänestä enemmän kuin luonnollisia. Myös lapsuudenperheistä saadut parisuhteen mallit voivat olla hyvin erilaisia ja aiheuttaa hankausta.
– Haluamme kuitenkin solmia parisuhteita, sillä tarvitsemme rakkautta ja läheisyyttä. Parhaimmillaan parisuhde tarjoaa mahdollisuuden parantua siitä, mikä on tehnyt aiemmin kipeää. On myös valtava ilo, kun parit huomaavat edistyneensä asioissa ja yhteiselo sujuu aiempaa paremmin.
Tahto on tärkein
Toimivan parisuhteen peruspilariksi Rienoja nimeää tahdon olla yhdessä. Kun arki monine kiireineen koittaa, tarvitaan hyvää tahtoa niin itseä kuin toista kohtaan. Kummankin tarpeiden tasapuolista kuuntelua ja hyväksyntää.
– Hyvässä suhteessa on halua ja uteliaisuutta pysyä kartalla siitä, mitä toisella on meneillään. Meidän on oltava kosketuksissa myös omiin tunteisiimme ja yhtä lailla pidettävä toista kartalla siitä, mitä minussa tapahtuu, mitä ajattelen ja miltä tuntuu, mitä kaipaan. Näin todellisia tunteita ei tarvitse huutaa riidan keskellä tai väsyneenä.
Rienoja kertoo löytäneensä mainion määritelmän tasapainoiselle suhteelle Parisuhdekeskus Katajan julkaisemasta kirjasta Solmu parisuhteessa, rakkauden mahdollisuus:
– Riittävän hyvä aikuinen parisuhde antaa kummallekin ajoittain sitä, mitä kumpikin tarvitsemme ja mistä unelmoimme, jotta kestämme ne tilanteet, kun emme saa, mitä tarvitsemme ja mistä unelmoimme, hän lainaa.
Ei se mitään ja siitä huolimatta
Sitoutumista ja tahtoa kysytään erityisesti silloin, kun tunneyhteys ja läheisyys väljähtyvät.
– On tärkeää pitää kiinni ajasta, jolloin ollaan kahdestaan ja kohdataan. Onnellinen parisuhde on harvoin mahdollinen, jos ei koskaan olla valveilla yhtä aikaa kotona, Raninen toteaa.
Sopivalla hetkellä kannattaa syyttelemättä puhua asioista, jotka aiheuttavat pettymystä ja tyytymättömyyttä. Elämä koostuu monien tärkeiden asioiden yhteensovittamisesta. Vaikeuksien kohdatessa, anteeksianto on avainasemassa. Prosessi voi olla hidas ja kivuliaskin.
Rienoja kehottaa käsittelemään loukkaukset niin, että loukattu kokee tulleensa ymmärretyksi ja kykenee luopumaan kostosta tai katkeruudesta.
– Anteeksianto ei ole Ei se mitään-olankohautus vaan pikemminkin asenne, jossa loukkauksesta huolimatta halutaan mennä yhdessä eteenpäin.
Kristillisen näkökulman mukaan anteeksipyyntöön sisältyy aina ajatus parannuksen teosta. Loukkaavaa käytöstä pyritään välttämään ja elämään toisin. Loukatulta puolestaan kysytään tahtoa jättää käsitelty asia taakse, siihen palaamatta.
Läheisyyden ja erillisyyden tasapaino
Tahdon ja yhteisen ajan lisäksi Rienoja nostaa onnellisen parisuhteen kulmakiveksi terveen erillisyyden ja läheisyyden.
– Ihanteellisessa tilanteessa suhteessa on kaksi erillistä ihmistä, jotka kumpikin vastaavat omista tunteistaan eivätkä vaadi tai velo toisiltaan; Tee minut onnelliseksi!
Tällöin on helpompaa tiedostaa, onko haastavassa elämäntilanteessa kyse omaan kasvuun liittyvästä kriisistä, ulkopuolelta tulevista paineista vai parisuhteen ongelmasta.
– Tällaisia kysymyksiä voi myös pohtia perheneuvonnassa. Välillä on hyvä konkreettisesti pysähtyä katsomaan, mitä kaikkia asioita elämässä on meneillään. Onko esimerkiksi aktiivisuuden ja levon suhde tasapainossa. Tarvitsisimmeko vain aikaa, että olisimme rauhassa kotona ja tankkaisimme läheisyyttä?
Jos parisuhteessa on kipupisteensä, niin on myös yksinelossa, ellei se ole oma valinta.
- Perheneuvontaan voi tulla käsittelemään sitäkin, ettei toivottu parisuhde toteutunut tai kestänyt. Suru on tunne, joka helpottaa puhumalla. Puhuminen tekee asioiden hyväksymisestä ja niiden kanssa sovinnossa elämisestä helpompaa, Rienoja rohkaisee.
Ihmiset toivat takaisin Riihimäelle
Perheneuvoja Hanna Rienoja iloitsee, kun asiakkaiden olo helpottuu. – Tämä on mielekästä työtä.
Maaliskuun alussa perheneuvojana Riihimäen palvelupisteessä aloittanut Hanna Rienoja on paluumuuttaja. Moni saattaa muistaa hänet papin roolissa, sillä vuosina 2002–2010 Rienoja työskenteli rippikoulutyöstä vastaavana seurakuntapastorina. Tämän jälkeen työt ovat vieneet ensin Ylöjärvelle, sitten Raumalle.
– Riihimäelle takaisin vetivät läheiset ihmiset ja ystävät. Tämä on minulla tuttua kotiseutua, sillä asuin peruskouluaikani Ryttylässä.
Matalan kynnyksen paikka
Perheneuvojan työssä Rienojaa kiehtoo mahdollisuus kulkea ihmisten rinnalla. Pysähtyä heidän tarinoidensa ja kokemustensa äärelle.
– On ihanaa nähdä, miten vaikeista asioista puhuttaessa ihmisten olo helpottuu.
Perheneuvontaan voi hakeutua yksin tai kumppanin kanssa. Apua tarjotaan esimerkiksi eri elämänvaiheisiin liittyviin kriiseihin, kasvatushaasteisiin, parisuhteen kiemuroihin ja vuorovaikutuksen pulmiin. Eroaikeisiin tai uuteen tilanteeseen eron jälkeen.
– Tämä on matalan kynnyksen paikka. Monesti saattaa käydä niin, että varsinainen ongelma onkin aivan joku muu kuin se alkuperäinen perheneuvontaan tulon syy. Kun puhutaan vaikeista asioista, saatetaan löytää ja oivaltaa jotain tärkeää. Prosessi on kuin avaimen piilotus -leikki.
Lehti-ilmoituksesta laajaan työmuotoon
Perheneuvonta alkoi kirkon piirissä sotien jälkeen, 1944. Aviolittoja solmittiin nopeasti ja kun arki koitti, nuorilla pareilla ei ollutkaan taitoa elää yhdessä. Pastori Matti Joensuu ja Kaupunkilähetys laittoivat Aamulehteen ilmoituksen; Älkää ottako avioeroa. Tarjoamme apua vaikeuksissanne. Ottakaa yhteyttä…
– Siitä käynnistyi työ, jota tehdään nyt yli 40 keskuksessa ympäri Suomen. Riihimäellä toiminta alkoi 1989, Rienoja iloitsee.
Vanhaan kotikaupunkiin asettuminen tuo Rienojan mieleen mukavia muistoja tarinateatteriharrastuksesta, jota hän ajoittain kaipaa.
– Ohjasin täällä aikoinaan improvisaatioteatteriin pohjaavaa Olotila -ryhmää. Tykkään laulaa, joten nyt toivon löytäväni Riihimäeltä paikan laulamiselle.
Minä osoitan sinulle oikean tien. Minä neuvon sinua, katseeni seuraa askeleitasi.
Ps. 32: 8
Lehden artikkelit
- Jumala on tehnyt sovinnon kanssamme
- Musiikki – sovinto
- Suljetusta yksinäisyydestä avoimeen yksinäisyyteen
- Yhteisvastuukeräys 2023
- Rukous on yhteyttä
- Yhteys luo hyvinvointia
- Rennosti yhteisillä raiteilla
- Parhaimmillaan parisuhde hoitaa ja eheyttää meitä
- Diakoniatyön katsausta menneeseen ja kurkistusta tulevaan
- Mikä ihmeen Nuiskukurssi?
- Seurakunta sai uuden talousjohtajan
- Ihminen kaipaa yhteyttä
- Kirkonkellot
- Yhteinen vastuu
- Pyhiinvaellus
- Lähde syyslomalla Kyprokselle
- Jouluavusta pääsiäisen iloon!
- Esteettömyyskunniakirja Riihimäen seurakunnalle
- Kirkkokuoron tuliainen Bad Segebergistä
- Apua arkeen lapsiperheille
- Pääsiäisen ajan tapahtumat
- Ympäristöystävällinen seurakunta