Puheenvuoro

Yhteinen vastuu

Juttelin taannoin opiskelijan kanssa, jonka peruskoulu oli sujunut huonosti poissaolojen takia. Häntä oli tutkittu paljon vatsakipujen takia, mutta mitään ei ollut löytynyt. Myöhemmin kuulin, kun hän kertoi luokkatoverilleen, että koulussa oli ihan tavallista, että oppilaiden välille syntyi riitoja, jotka ratkaistiin väkivallalla. Oppilailla oli kokemus, että edes opettajat eivät uskaltaneet puuttua tilanteisiin.

Jäin miettimään kuinka tilanne on vaikuttanut nuoreen ja hänen koulunkäyntiinsä. Varmasti suurimmalla osalla meistä olisi vatsa kipeä, jos joutuisimme jännittämään, miten työpäivämme tänään sujuu.

Me aikuiset olemme vastuussa siitä, että väkivaltatilanteisiin puututaan heti. Meillä tulee olla keinoja ja yhdessä sovittuja käytäntöjä, miten niihin puututaan. Varhaisella puuttumisella voimme auttaa niin uhria kuin tekijääkin ja parhaimmassa tapauksessa jopa katkaista väkivallan kierteen.

Tämän vuoden yhteisvastuu haastaa pohtimaan koulukiusaamista ja kouluväkivaltaa. Molempia tapahtuu myös koulun ulkopuolella. Minä haluan haastaa sinut pohtimaan sitä, mitä sinä voit tehdä, jos näet kiusaamista tai väkivaltaa?

tiina mammela

Tiina Mämmelä
kirkkovaltuutettu, kirkkoneuvoston jäsen