Yhteys luo hyvinvointia
Yhteys luo hyvinvointia
Joukkoon kuuluminen on hyvinvoinnillemme äärimmäisen tärkeää. – Tällainen yhteys syntyy kuin itsestään esimerkiksi seurakunnassa tai harrastusten kautta, jossa tekemisellä on yhteinen päämäärä, Maria Raninen sanoo.

Yhteys luo hyvinvointia

– Tasapaino syntyy yhteydestä itseen, lähimmäiseen ja Jumalaan, sanoo psykoterapeutti Maria Raninen.

Pitkän uran psykoterapeuttina tehnyt Maria Raninen rohkaisee tavoittelemaan tyytyväisyyttä sekä tasapainoa arjen keskellä.

– On lohdullista ja rohkaisevaa, ettei henkisesti epätyydyttävään tilanteeseen tarvitse jäädä, hän aloittaa.

Avaimet hyvinvointiin ovat yllättävän arkisia. Yksilökeskeisyyttä ja suorittamista korostavassa ajassamme yhteyden ja rentoutumisen tärkeys nousee keskiöön. Apua voi antaa ja pyytää. Kaikesta ei tarvitse selvitä yksin.

– Ihminen on ennen kaikkea kokonaisuus. Voidaksemme hyvin, tarvitsemme yhteyttä itsemme, lähimmäiseen ja Jumalaan.

Hengellisyyden Raninen ymmärtää luontevaksi osaksi elämää. Se on läsnä kaikessa olemisessa ja arkisessa tekemisessämme.

– On hetkiä, kun voimme olla erityisesti Jumalan puhuteltavina. Voimme etsiä yhteyttä häneen rukouksessa, Raamatun äärellä, jumalanpalveluksessa ja ehtoollisella.

Itsetuntemuksesta viisautta

Yhteys omaan sisimpään löytyy itsetuntemuksen kautta. Raninen kannustaa kuuntelemaan myös tunteita.

– Tasapaino syntyy, kun tunnistamme omat rajamme, haavoittuvaisuutemme ja vastuumme. Jos jokin asia tuntuu kohtuuttomalta, on hyvä pohtia, kuuluuko se minulle vai ylisuoritanko tässä kohtaa.

Keskustelu ystävän tai ammattilaisen kanssa antaa usein suhteellisuudentajua ja nopeuttaa epäterveiden rajojen tunnistamista ja terveiden rajojen asettamista.

Kolme tärkeää K:ta

Ihmissuhteissa Raninen antaa hyväksi reseptiksi kolmen K:n säännön; kiinnostu, kuuntele ja keskustele.

– Olemme erilaisia, ajattelemme ja ­koemme kovin eri tavoin. Kun annamme tilaa toisillemme, voimme kohdata aidommin ja keskustella asioista. Inttäminen ja toisen mielipiteiden tyrmääminen tyrehdyttää keskustelun.

Erityisen paljon kiinnostusta, kuuntelua sekä keskustelua tarvitaan lastenkasvatuksessa ja murrosikäisten kohtaamisessa. Resepti toimii myös parisuhteessa.

– Kasvattamisessa tarvitaan myös rajojen asettamista. Yksinkertaista, mutta käytännössä usein vaikeaa, koska olemme niin keskeneräisiä.

Rajaaminen kannattaa

Jos elämä on kovin kiireistä, valinnat ja rajaaminen luovat tasapainoa.

– Käytä aikaa miettiäksesi, mitkä asiat juuri nyt ovat tärkeitä ja merkityksellisiä. Tuonnemmaksi voi siirtää sellaista, mille ei nyt riitä aikaa. Kysyy kärsivällisyyttä, kun kaikkea ei tarvitse tehdä tai saada aikaiseksi heti.

Jokaiseen päivään olisi hyvä sisällyttää tekemistä, joka tuottaa itselle aitoa iloa ja rentouttaa. Raninen nauttii uimisesta, neulomisesta ja kuorossa laulamisesta.

– Tämä on itsetuntemuksen ja itsenäisyyden paikka. Pyri löytämään juuri ne omat juttusi, ei sellaisia, jotka sanellaan sinulle ulkopuolelta, Raninen rohkaisee.

Maria Raninen

Arkiretriitti auttaa hiljentymään

Parin vuoden ajan Maria Raninen on toiminut Riihimäen seurakunnassa arkiretriitti-ohjaajana. Retriittejä järjestetään vuodessa kaksi; lyhyempi sijoittuu adventtiajan pikkupaastoon, pidempi pääsiäisen paastonaikaan.

– Arkiretriitti tarjoaa mahdollisuuden pysähtymiseen, spiritualiteetin vahvistumiseen ja hiljentymiseen.

Toiminta pohjautuu ignatiaaniseen raamattumietiskelyyn. Arkiretriitin osallistujat hiljentyvät päivittäin annettujen Raamatun tekstien ääreen 20–30 minuuttia kerrallaan. Viikoittain vaihtuvat tekstit luetaan useaan kertaan ja eläydytään niiden sanomaan.

Yhteisissä kokoontumisissa jaetaan sanan äärellä syntyneitä oivalluksia ja kokemuksia rauhassa, ilman keskeytystä ja kommentointia. Tulkinnoissa ei ole oikeaa tai väärää vaihtoehtoa. Hiljentymistä tukevat pienet, arkisesti sanoitetut ja koskettavat rukoukset.

– On hienoa, miten erilaisia näkökulmia teksteihin avautuu. Parhaimmillaan sana tulee elävämmäksi ja siihen pääsee aivan uudella tavalla sisälle, Maria Raninen iloitsee.

Minä nostan silmäni vuoria kohti: mistä tulee minulle apu? Apu minulle tulee Herralta, joka on tehnyt taivaan ja maan.

Ps. 121 : 1 –2