Koronaelämää
Koronaelämää
Diakoni Petja Heiskanen (vas), johtava varhaiskasvatuksen ohjaaja Heli Vehmas ja talousjohtaja Kati Yrttiaho ovat koronakeväästä lähtien etsineet ja löytäneet sopivia ja turvallisia tapoja tehdä työtä. Turvavälit pidetään myös työyhteisössä.
Koronaelämää

Miten korona on vaikuttanut työhön?

3 kysymystä kolmelle Riihimäen seurakunnan työntekijälle. Miten korona on vaikuttanut työhön? Vastaajina talousjohtaja Kati Yrttiaho, diakoni Petja Heiskanen ja Heli Vehmas, johtava varhaiskasvatuksen ohjaaja, vs.

Muuttuiko työsi heti, kun tiukat koronarajoitukset maaliskuussa astuivat voimaan?

Kati: Olin maaliskuussa vielä Hyvinkään seurakunnan vastaavassa virassa ja siellä siirryttiin etätyöhön miltei välittömästi.

Petja: Kasvokkain tapaamisen sijaan tuli enemmän puhelinkeskusteluja. Leirejä ja ryhmätapaamisia peruttiin; siirryttiin Teamsiin eli videokokouksiin.

Heli: Työ muuttui radikaalisti, koska kerhot menivät kiinni ja työpäivät piti suunnitella uudelleen.

Kuvaile työpäiväsi ennen koronaa ja silloin kun rajoitukset olivat tiukimmillaan

Kati: Tavallisen työpäivän aikana tapaan päivittäin monia ihmisiä ja olen yhteisissä kokouksissa saman pöydän äärellä. Rajoitusten ollessa tiukimmillaan lähes kaikki työtehtävät hoituivat etänä ja Teams tuli tutuksi!

Petja: Pääasiallinen työni on ottaa vastaan ihmisiä yksilökeskusteluun henkiseen, hengelliseen ja taloudelliseen tukeen liittyvissä asioissa. Rajoitusten tultua voimaan keskityin avustustyöhön. Tarve siihen oli suuri.

Heli: Aamun kirjallisten töiden jälkeen liikun paljon kentällä ja vedän koulutuksia. Kerhojen mentyä kiinni teimme ensin suursiivouksen, ja sitten toteutin yhdessä kollegoideni kanssa idean videoiden tekemisestä; Pertti Korppi tuli monelle tutuksi, ja ikäihmisetkin innostuivat niistä! Korvasimme peruuntuneita tapahtumia uusilla ideoilla, esim. Pääsiäispolku seurakuntakodin ikkunoissa.

Millaisia tunteita oli itselläsi kevään rajoitusten aikana? Entä asiakkaillasi/yhteistyökumppaneillasi?

Kati: Hieman jännitti avunsaanti, jos sairastumme. Tiesin kyllä, että jos sairastuisin, sijaisjärjestelyt töissä hoituvat, koska siellä on osaavia työntekijöitä paikalla. Huoli työntekijöiden ja seurakuntalaisten jaksamisesta sekä tästä haasteellisesta ajasta selviytymisestä on ollut mielessäni. Kuitenkin Riihimäellä on voitu tarjota tukea perheille, yksinäisille ja eristyksiin joutuneille mielestäni kiitettävästi.

Petja: Asiakkailla oli huoli läheisten ja omasta terveydestä, ahdistus tiukentuvasta taloudentilasta ja pelko tulevasta. Puhumisen tarve on erityisesti noussut esille tänä aikana ja myös puhumisen ahdistusta liennyttävä vaikutus. Monet ihmiset ovat joutuneet olemaan yksin, jolloin ei saa tuntoja luonnollisella tavalla purettua ystäville ja muille läheisille. Yksinolo voi kasata mieleen ikäviä tunteita, joista on vaikeaa saada otetta. - Hyväksyn sen, etten voi kaikkia auttaa, mutta ihmisen vaikeat elämäntilanteet ahdistavat aina mieltäni. Ongelmat eivät ole poistuneet koronan myötä, ja olen huolissani niistä murheista, jotka koronan takia jäävät hoitamatta.

Heli: Alun shokin jälkeen sain uutta virtaa tehdä kaikkea sitä, mikä muulloin jää vähemmälle huomiolle. Jouduimme ajoittain myös epämukavuusalueelle, mikä oli palkitsevaa. Aluksi saimme kipakkaakin palautetta liittyen maksuihin, mutta kehitimme korvaavia asioita, esim. puuhakassit lapsille.

 

Minä osoitan sinulle oikean tien. Minä neuvon sinua, katseeni seuraa askeleitasi.

Ps. 32: 8