”Taivaallinen näky”

Kirkkopuiston seurakuntakodin suuressa Laurin salissa on seinällä Eero Järnefeltin maalaus. Se on saatu lahjoituksena antiikkikauppias Pentti Wähäjärveltä, joka tunnetaan erityisesti Riihimäen Taidemuseon kokoelman kerääjänä. Hän lahjoitti mittavan antiikki- ja taidekokoelman Riihimäen kaupungille 1993 ja samassa yhteydessä tämän Raamatusta aiheensa saaneen maalauksen yleisön nähtäväksi seurakunnan tiloihin.

Eero Järnefelt tunnetaan maisema- ja muotokuvista sekä erityisesti kansan elämän kuvauksista, mutta hän maalasi myös alttaritauluja. Helsingin Johanneksen kirkon alttarimaalaus, ”Taivaallinen näky” kertoo Apostolien teoissa kuvatusta Sauluksen kääntymisestä. Eero Järnefelt kehitteli aihetta vuonna 1932 valmistuneeseen työhönsä varmaan useammassakin luonnoksessa. Kirkkopuiston seurakuntakodissa oleva versio poikkeaa sommitelmaltaan merkittävästi lopullisesta alttaritaulusta, mutta on juuri sen takia mielenkiintoinen itsenäisenä teoksena.

Eero Järnefelt (1863 – 1937) opiskeli Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa ja Pietarin taideakatemiassa. Vuosien 1886 – 1891 välisenä aikana hän työskenteli pariin otteeseen Pariisissa Académie Julianissa. 1900-luvun alussa Järnefeld asettui perheineen Tuusulajärven rannalle Suvirannan huvilaan. Hän opetti Helsingin yliopiston piirustussalissa saaden professorin arvon, ja 1923 hänet vihittiin Helsingin yliopiston kunniatohtoriksi.

s taivaallinen naky