Vaelluksia pyhiin
Vaelluksia pyhiin
Pastori Kalle Leppälä löysi kimmokkeen pyhiinvaelluksiin lähiluonnosta. - Pienikin kävely metsäpolulla hoitaa ruumista, sielua ja henkeä.

Vaelluksia pyhiin

Uusi Pyhiinvaeltajat-verkosto yhdistää kokonaisvaltaista hengellisyyttä kaipaavia Riihimäellä.

Pyhiinvaellus kiinnostaa nyt kristittyjä kaikkialla maailmassa ja monissa kirkkokunnissa. Myös Riihimäen seurakunnan järjestämät pyhiinvaellukset ovat olleet niin suosittuja, että naapuriseurakuntien kyselijöille on pitänyt tarjota ”ei oota”.

Aikuis- ja lähetystyön pappi Kalle Leppälä on perustanut aiheesta innostuneiden seurakuntalaisten kanssa Pyhiinvaeltajat-verkoston, jonka Facebook-sivu tarjoaa tietoa vaelluksista, uutisia sekä yhteisön, josta voi löytää pyhiinvaelluskaverin. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita yhteisöön.

– Sivulle voi laittaa vaikka viestin, että ”pyöräilen pyhiinvaelluksen hengessä huomenna Hirvijärvelle saunailtaan. Jos haluat liittyä seuraan, tervetuloa mukaan!” Leppälä kertoo.

Tai jos joku on aikeissa tehdä pyhiinvaelluksen Portugaliin ja kaipaa kokemustietoa, sitä voi olla verkostossa tarjolla.

– Ja saattaapa löytyä myös kaveri polulle Santiago de Compostelaan. Voimana on paikallisuus, mutta kenttänä koko maailma.

Itämeren tuulia

Toukokuun lopussa Riihimäen seurakunta järjestää neljän päivän pyhiin­vaelluksen Pyhän Olavin merireittiä pitkin Turun tuomio­kirkosta Korppoon kirkolle. 18 hengen ryhmä tuli heti täyteen.

– Ennen 75 kilometrin vaellukselle lähtöä nukumme yhden yön Turun birgittalaisluostarissa ja tutustumme pyhiinvaelluskeskukseen. Vaelluksen vesiosuudet matkustamme lautoilla, Kalle Leppälä kertoo.

Sunnuntaina 24. huhtikuuta seurakunta ja Suomen Lähetysseura järjestävät pyhiinvaelluspäivän. Päivä on suunnattu erityisesti lapsiperheille. Viiden etapin kokonaisuus Keskuskirkossa ja kirkonmäellä tutustuttaa vaeltajat seurakunnan tukemaan perhetyöhön Nepalissa.

Pyhiinvaeltajatverkostosta saattaa löytyä kaveri pyhiinvaellukselle – lähelle tai kauas.

Perjantaina 29. huhtikuuta järjestetään pyhiinvaellusvuorokausi Hirvijärvellä.

Kalle Leppälä näkee kristityn koko elämän pyhiinvaelluksena, jota myös Raamattu kuvaa rikkaasti. Esimerkiksi Israelin kansa vaelsi luvattuun maahan ja Psalmeissa vaelletaan pyhään kaupunkiin Jerusalemiin. Pietari käveli Roomaan, Andreas Kreikkaan ja Tuomas Intiaan, Leppälä luettelee.

Millaisia motiiveja hän tunnistaa pyhiinvaeltamisen taustalla?

– Se on Jumalan muistamista ja kunnioittamista, katumusta, rukousta ja kiitosta. Minulle on tärkeää myös kehollisuus. Olemme osa luontoa, mukana on siis myös ekoteologinen näkökulma. Ja aina kun ihminen vaeltaa itseensä, hän vaeltaa pyhiin.

Tutustu lisää:

Jumala on turvamme ja linnamme,
auttajamme hädän hetkellä.
Ps 46:2