Diakoniatyön katsausta menneeseen ja kurkistusta tulevaan
Diakoniatyön katsausta menneeseen ja kurkistusta tulevaan
Hiippakunnan asiantuntijaväki kävi tutustumassa diakoniatyön uuteen vaatekierrätykseen ja ukrainakeräyspisteeseen syyslomaviikolla.

Diakoniatyön katsausta menneeseen ja kurkistusta tulevaan

Viime vuodet ovat diakoniatyössä olleet koronan ja Ukrainan sodan sävyttämät.

Vaatekierrätys suosittu

Vuonna 2022 asiakas- ja muun perustyön ohella diakoniatyö piti yhteistyössä SPR:n ja lukuisten vapaaehtoisten kanssa Ukraina-keräyspistettä auki arjen hankintojen avuksi keskeytyksettä yhdeksän kuukauden ajan.

Toinen iso ponnistus oli seurakunnan pienen vaatekierrätyksen muutto ja laajeneminen suuriin matkakeskuksen tiloihin. Taustalla oli halu vastata räjähdysmäisesti kasvaneeseen vaateavun tarpeeseen ensin Ukrainan tilanteen ja syksyllä myös talouskriisin vuoksi. Tällä hetkellä vaatekierrätyksessä käy joka viikko noin 240-280 avunhakijaa ja lisäksi 100-150 vaateavun tuojaa. Avunhakijoista arviolta vähän yli puolet on ukrainalaisia. Helmikuussa vaatekierrätyksen yhteydessä aloitettiin jälleen pienimuotoinen tavarakeräys ukrainaisten hyväksi, sillä uusia apua tarvitsevia tulee koko ajan.

Rauhankellot

Helmikuun 24. päivä tuli vuosi täyteen Ukrainan sodan alkamisesta ja piispojen suosituksesta kaikkialla maassa kaikuivat rauhankellot klo 12. Myös Riihimäen Keskuskirkossa pidettiin rauhanhetki, jossa riihimäkeläiset ja ukrainalaiset kokoontuivat yhdessä musiikin ja rukouksen äärelle. Kevään aikana järjestettiin myös muita kohtaamisen paikkoja ukrainalaisten ja suomalaisten välillä muun muassa pop up -kahvilan ja nuorten tortillatorstaiden muodossa.

Retkiä ja leirejä

Tässä vaiheessa vuotta diakoniatyössä suunnitellaan kevään ja kesän retkiä, leirejä, eri ryhmien kesäkahviloita ja pieniä tapahtumia sekä suunnataan ajatuksia myös pitkälle syksyyn. Myös diakoniatyön muutto uusiin tiloihin todennäköisesti 2024 vaatii pitkäjänteistä suunnittelua. Samoin uusien hyvinvointialueiden tuomat yhteiskunnalliset muutokset edellyttävät tiivistä yhteistyötä eri toimijoiden kanssa.

Suuri ja tärkeä osa työstä näkymätöntä

Vaikka erilaiset tilaisuudet ja tapahtumat nousevat helposti yleiseen tietoon, suuri ja hyvin tärkeä osa diakoniatyöstä on kuitenkin usein näkymätöntä: yksinäisyys, suru, toivottomuus, taloudellinen ahdinko sekä työelämään, terveyteen tai ihmissuhteisiin liittyvät haasteet, hengelliset kysymykset ja moninaiset elämän kipukohdat ovat diakoniatyön kohtaamisissa arkipäivää. Niissä diakoniatyöntekijät tukevat ja kulkevat rinnalla ympäri vuoden, yhdessä vapaaehtoisten kanssa.

Tiina Heiskanen
diakoni

Tiina Heiskanen ja Arja Valkeavuori keräämässä apua Ukrainaan

– Hyvin pian Ukrainan sodan alettua menimme Arja Valkeavuoren kanssa keräämään apua, kertoo diakoni Tiina Heiskanen.

Riihimäen seurakunnan diakoniatyön tiimi

Tiimi: diakoni Eero Haltia, diakoniapastori Kari Kauppinen, diakoni Petja Heiskanen, diakoni Irina Pasma, diakoni Tiina Heiskanen, diakonissa Heini Syrjä ja johtava diakonissa Eira Latvala.

Seurakunnan uusi vaatekierrätys matkakeskuksessa

Seurakunnan uusi vaatekierrätys Matkakeskuksessa. Kuvat: Kuvat: Tiina Heiskasen albumi