Henkilöllä tai perheellä, joka ottaa yhteyttä diakoniatyöhön, on yleensä kokonaisvaltaisesti vaikea elämäntilanne. Sairaudet, haasteet ihmissuhteissa ja taloudellinen hätä vaikeuttavat arkea.
Usein yhteydenotto alkaa: ”Ei ole ruokaa”. Kun tilannetta selvitellään, nousee esiin esimerkiksi sairaudet ja niiden aiheuttamat lääke- ja hoitokulut.
Etuuksissa voi olla epäselvyyttä ja on tiettyjä väliinputoamisaikoja, kun tulot yksinkertaisesti katkeavat. Erilaiset huolet puolestaan aiheuttavat unettomuutta ja pelkoja, jotka alentavat työ- ja toimintakykyä.
Kun läheinen kuolee, voi olla hankala puhua omaisille tai ystäville syvimmistä ajatuksistaan ja tunteistaan tai niitä salataan. Pakahdutetut tunteet saattavat ilmetä erilaisina oireina myöhemmin.
Puhuminen ja purkaminen on usein paras lääke. Diakoniatyöntekijän kanssa on mahdollisuus käydä luottamuksellisia keskusteluja joko vastaanotolla tai kotikäynnillä. Myös hengellisiin tarpeisiin vastaaminen ja yhdessä hiljentyminen tuovat turvaa.
Monen arkeen kuuluu toimetonta aikaa. Diakoniatyössä pohdimme yhdessä asiakkaan kanssa voimmeko tarjota kuntouttavaa työtoimintaa, työkokeilua tai vapaaehtoistyön mahdollisuutta. Mielekäs tekeminen tuo mukanaan pientä taloudellista hyötyä, rytmiä arkeen ja sosiaalisia suhteita. Elämässä eteenpäin -ajatus on keskeistä. Aina voi avautua uusia polkuja.
Kun tarvitsimme Ukrainan kriisin vuoksi lisäkäsiä auttamistyöhön, meillä oli mahdollisuus työllistää muutamia nuoria aikuisia kesäkauden. Hienoa oli nähdä, että se kokemus toi heillekin jatkomahdollisuuksia harjoittelun ja työn kautta, samalla työsaralla.
Yksinäisyys syventää ongelmia kaikissa ikäryhmissä. Koronan jälkeen myös seurakunnan toiminta on taas käynnistynyt ja nyt on jälleen mahdollisuus tulla mukaan ryhmätoimintoihin, retkille tai leireille.
Nuorten yksinäisyys on erityisesti nostettu esiin tämän vuoden Yhteisvastuukeräyksessä. Harrastukset tuovat mukanaan monenlaista hyvinvointia. Tukea harrastuksiin tarvitaan, sillä useimmista harrastuksista on kuluja. Uusia auttamistapoja etsitään. Haluaisitko sinä olla riihimäkeläisen nuoren harrastuskummi?
Eira Latvala
johtava diakoniatyöntekijä
Riihimäen seurakunnan 100-vuotisjuhlavuonna 2022 juhlittiin myös seurakunnan diakoniatyötä: musiikkia ja soppaa oli tarjolla kauniina syyspäivänä. Vuosi 2022 oli myös diakonian juhlavuosi: 150 vuotta sitten ensimmäinen suomalainen diakonissa vihittiin virkaansa.
Diakoniatyössä toimii neljä sosionomi-diakonia, kaksi sairaanhoitaja-diakonissaa, diakoniapappi ja vuosittain noin 10 avustavaa työntekijää sekä joukko vapaaehtoisia eri tehtävissä. Kontakteja on vuoden aikana noin 2500 ja ruoka- ym. avustuksia jaetaan noin 2000 kpl. Diakoniatyön erilaisia ryhmiä on 16, retkiä oli viime vuonna 10 ja diakonialeirejä neljä.
Budjettivarojen ohella kanavoimme avustuksia vähävaraisille riihimäkeläisille myös diakoniarahaston kautta.
Mikäli haluat olla tukemassa työtämme, otamme vastaan lahjoituksia ja testamentteja: Riihimäen OP, Diakoniarahasto, FI4953960240041070. Lahjoituksilla on olennainen merkitys avustustoiminnassamme.
Yhteisellä tiellä on Riihimäen seurakunnan lehti, joka
ilmestyy kaksi kertaa vuodessa, adventtina ja pääsiäisenä,
Lehti ilmestyy sekä paperi- että nettilehtenä.
Riihimäen seurakunta
Temppelikatu 9A
Riihimäki
p. 019 7481
Päätoimittaja: Sirpa Viherä