Diakoniatyön vaatekierrätys tuo toivoa ja auttaa sopeutumaan
Diakoniatyön vaatekierrätys tuo toivoa ja auttaa sopeutumaan
Vaatekierrätyksen keskiviikkotiimi: Lesia Knyshuk, Anastasiia Yavorska, Stanislav Yavorskyi, Kyösti Laitinen. Uljana Borblik, Minna Toivonen ja Elina Viljanen. Osa tiimistä on auttanut uusia tulijoita Ukrainan sodan alkumetreiltä asti.

Diakoniatyön vaatekierrätys tuo toivoa ja auttaa sopeutumaan

Vaatekierrätyksessä käy viikoittain n. 200–350 avunhakijaa ja 60–90 lahjoitusten tuojaa. Keskiviikkoaukiolo on suunnattu maahanmuuttajille, koska paikalla on vapaaehtoisia tulkkeja. Tällöin on auki myös tavarapiste viimeisen 3 kk sisällä saapuneille sotaa pakeneville.

Keräyspisteet tuovat toivoa erityisesti sotaa paenneille

Uljana: Ihmiset ovat onnellisia ja kiitollisia, kun saavat tarpeeseensa esimerkiksi mikron tai pyykkitelineen.

Kyösti: Pidempään täällä olleille olemme jonkinlaisia “terapeutteja”, kun ratkomme kaikenlaisia kysymyksiä.

Elina: Olemme myös portti suomalaisuuteen ja vieraanvaraisuuteen. Uuteen maahan tullessa ensikohtaamisten merkitys on suuri.

Sopeutumista ja mukana olemista

Elina: On ollut hienoa nähdä ihmisten sopeutumiskyky. Rutiinit ovat siinä tärkeitä.

Kyösti: Kaikki työ mitä mm. vapaaehtoiset ovat tehneet, on varmasti auttanut pääsemään vaikeimman yli. Tärkeää on, ettei kukaan ole vain vieras vaan saa olla mukana.

Uljana: Tuntuu hyvältä nähdä, että monet vanhemmat ihmiset, jotka ovat ikänsä asuneet Ukrainassa ja ikävöineet sinne, ovat täällä jo kuin vanhoja tekijöitä.

Elina: Sekin luo kiinnekohtaa, kun kaupungilla moikkaillaan. Vaikka ei ole yhteistä kieltä niin elekieli auttaa. Vaatekierrätyksessä monet ovat auttaneet toisiaan ja rakentaneet omaa yhteisöään.

Anastasiia: Tällä paikalla on valtava merkitys ja se on iso apu. Tulimme tänne, kun meillä ei ollut yhtään mitään. Tämän paikan ansiosta saimme kattiloita, vaatteita ja perusasiat kuntoon. Haluan nyt konkreettisesti auttaa heitä, jotka ovat samassa tilanteessa kuin me tullessamme.

Tiina Heiskanen
diakoni

Vaatekierrätys on auki

Matkakeskuksella (Eteläinen asemakatu 2) tiistaisin 12–14 ja torstaisin 14-18.

Tietoa tavarapisteestä: www.riihimaenseurakunta.fi

HUOM. Huhti-toukokuun taitteessa vaatekierrätys muuttaa. Tästä tiedotetaan myöhemmin lisää.