Kappelikirkon alttaritaulun pelastuminen

Kappelikirkkoon on vuodesta 1956 lähtien sijoitettu Antrean kirkosta pelastettu arvokas alttaritaulu. Sen pelastamisesta ei ole ollut tarkkaa tietoa eikä sitä ikäpolvea, joka sen toteutti, enää ole juuri keskellämme.

Viime syyskuussa Kappelikirkossa vietettiin Antrean-juhlaa. Tällöin asiasta saatiin uutta tietoa. Kun talvisodan päättänyt rauhansopimus solmittiin 13. maaliskuuta 1940, Antrea menetettiin Neuvostoliitolle, vaikka Neuvostoliitto ei ollut pystynyt valtaamaan Antreaa. Aikaa oli vähän, sillä Antrea piti tyhjentää neljässä päivässä. Suojeluskuntalaiset Mikko Kekki ja Erkki Jaakonsaari irrottivat alttaritaulun kehyksistään ja käärivät sen rullalle ja näin pelastivat taulun. Antrean kirkko tuhoutui sitten jatkosodan alussa vuonna 1941.

Antrealaisia evakuoitiin Tammelaan ja ilmeisesti taulu kuljetettiin silloin sinne. Jatkosodan jälkeen antrealaiset sijoitettiin Riihimäen ympäristöön ja Antrean siirtoseurakunnan pääpaikkana oli vuoden 1949 loppuun asti Riihimäki. Tuolloin alttaritaulu tuli Riihimäelle. Taulu unohtui muutamaksi vuodeksi silloisen seurakuntatalon ullakolle. Kun Kappelikirkko valmistui, Riihimäen seurakunta teetti tauluun uudet kehykset ja sijoitti sen antrealaisten luvalla Kappelikirkkoon.

iso antrea valmis

Seurakuntatoimistosta voi ostaa suruadresseja, joiden kannessa on kuva Antrean alttaritaulusta. Hinta 5e (käteisellä) diakoniatyön hyväksi.