Riihimäen seurakunnan kirkkovaltuuston puheenjohtajan Suvi Pitkäsen (41) mukaan unelmien yhteisössä ymmärretään monenlaisia näkökulmia ja taustoja, hyväksytään erilaiset ihmiset ja tuetaan toisia.
– Meillä jokaisella on historiamme ja kokemustemme myötä uniikki näkökulma elämään ja myös uskoon. Yhteys toisiin ihmisiin löytyy kuuntelemalla ja kertomalla rohkeasti omista kokemuksista.
Riihimäen seurakunnan tyttökerho, kesäleirit ja isoskoulutukset ovat tarjonneet Suvi Pitkäselle turvallisen kasvualustan. Hän muistelee vieläkin lämmöllä Temppelikadun tyttökerhoa ja sen vetäjää, Ulpu Siposta, sekä silloisia seurakunnan nuorisotyönohjaajia Janne Yrjölää ja Anne Immosta, jotka osasivat olla läsnä nuorten elämässä juuri oikealla tavalla ja kannustivat.
– Vähän aikaa sitten satuimme Jannen kanssa yhtä aikaa kirkkokahveille, ja hän tuli sanomaan minulle, tuoreelle kirkkovaltuuston puheenjohtajalle, että on minusta ylpeä, Pitkänen kertoo.
Yllättäen Yrjölän positiivinen kommentti laukaisi hänessä pienen kriisin.
– Tajusin, ettei tällaisia kommentteja tule usein. Kerroinkin Jannelle myöhemmin, ettei hän tiedäkään, kuinka suuri merkitys tällaisella kannustuksella on.
Pitkään työterveyshoitajana työskennellyt Pitkänen kaipasi vuosi sitten äitiyslomalta palattuaan jotakin uutta. Hän näki ilmoituksen, jossa sosiaali- ja kriisipäivystykseen haettiin työntekijöitä.
– Jokin ilmoituksessa veti puoleensa, vaikka minulla ei ollutkaan sosiaalialan koulutusta tai kokemusta kriisityöstä. Tuntui siltä, että halusin avartaa näkökulmaani, Pitkänen sanoo.
Viime kesästä lähtien hän on tehnyt keikkaa hyvinvointialueen sosiaali- ja kriisipäivystyksessä kriisityöntekijänä. Kriisipäivystyksessä häntä viehättää se, että saa olla ihmisten rinnallakulkijana monenlaisissa äkillisissä kriiseissä.
– Kriisityöntekijän työ tukee hyvin työterveyshoitajan työtä. Usein ihminen kaipaa eniten läsnäolijaa. Ammattilaisen ei tarvitse osata sanoa viisaita sanoja, vaan tärkeintä on osata kysyä oikeita kysymyksiä ja kuunnella, Pitkänen kuvaa.
Työssään Pitkänen on kouluttautunut univalmentajaksi ja pääsee hyödyntämään oppejaan työterveyshoitajan vastaanotolla. Moni hakeutuu vastaanotolle muista syistä ja unettomuus tulee esiin siinä sivussa.
– Harva edes tietää, että univalmennusta on saatavilla, Pitkänen sanoo.
Hänen mukaansa hyvinvointi rakentuu neljän peruspilarin varaan: ravitsemuksen, liikunnan, mielentaitojen ja unen.
– Uni on tärkeä asia, mutta en halua sitä korostaa liikaa, sillä usein uniongelmat johtuvat unettomuuteen liittyvistä huolista.
Sen sijaan hän korostaa rutiinien merkitystä: unirytmiä voi auttaa se, että herää joka aamu samaan aikaan.
– Olen itse huono noudattamaan tällaisia kellonaikoja. Minulle toimii parhaiten se, etten ala murehtia, jos välillä nukkuu huonosti, sillä murehtiminen on unelle myrkkyä.
Toinen uneen vaikuttava asia on se, että sänkyä ei tulisi käyttää muuhun kuin nukkumiseen ja seksiin. Kaikki muu voi haitata uni-sänky-assosiaatiota ja häiritä nukahtamista.
Kolmen lapsen äiti lataa akkujaan saunassa, luonnossa ja harrastuksissa.
– Korona-aikana aloitimme perheen kesken luontopolkulauantait. Kiersimme kaikki lähialueen luontopolut. Nyt haaveilen vaellusreissusta Lappiin.
Suvi on mukana myös Riihimäen Työväenyhdistyksen soittokunnassa, ja joka toinen pääsiäinen hänet on voinut bongata seurakunnan musiikkinäytelmien esiintyjäjoukosta. Miten työssäkäyvä perheenäiti, jonka lapsetkin harrastavat aktiivisesti, ehtii itse harrastaa ja hoitaa vielä luottamustoimiakin?
– Meidän kotimme ei ole kovin siisti ja puoliso vastaa pääasiassa ruoan laitosta, siinä se ehkä näkyy, Pitkänen nauraa.
Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Suvi Pitkänen pyrkii univalmentajana horjuttamaan haitallisia uskomuksia nukkumisesta, kuten sitä, että ”jokaisen täytyy nukkua 8 tuntia yössä”.
– Ei tarvitse. Jokaisella on erilainen unen tarve.
Yhteisellä tiellä on Riihimäen seurakunnan lehti, joka
ilmestyy kaksi kertaa vuodessa, adventtina ja pääsiäisenä,
Lehti ilmestyy sekä paperi- että nettilehtenä.
Riihimäen seurakunta
Temppelikatu 9A
Riihimäki
p. 019 7481
Päätoimittaja: Sirpa Viherä