Lähetyskynttelikkö kertoo rukouksen sanomaa
Lähetyskynttelikkö kertoo rukouksen sanomaa

Lähetyskynttelikkö kertoo rukouksen sanomaa

Viime kesänä Keskuskirkko sai uuden lähetyskynttelikön.

– Kun Kastepuu tuli kirkon takaosaan pari vuotta sitten, vanhalle, pyöreälle lähetyskynttelikölle ei oikein löytynyt sopivaa uutta paikkaa kirkosta, kertoo ylivahtimestari Petra Saraste.

– Tutkittuani saatavilla olevia lähetyskynttelikköjä totesin, että Riihimäen Keskuskirkkoon sopivaa mallia ei löydy.

Piirsin luonnoksia puoliympyrän muotoisesta, seinään kiinnitettävästä kyntteliköstä. Otin yhteyttä pariin seppään ja esittelin ideaa kirkkoherralle sekä sepille.

Seppä takoi kynttelikön

Kynttelikön tekijäksi valikoitui seppä Antti Kuikka Nuutajärveltä. Hänelle lähetyskynttelikkö oli työuransa ensimmäinen kirkkoon tuleva kynttelikkö. Seurakunnille hän on tehnyt aiemmin muutaman hautaristin.

– Seppä tuli kirkkoon käymään, haastatteli ja pohti miten lähetyskynttelikön voisi tehdä takomalla. Piti miettiä kaarien etäisyydet, miten kynttilät asetetaan, ja miten kynttelikkö olisi sille suunnitellussa paikassa myös turvallinen, koska kynttelikössä käytetään eläviä kynttilöitä, Saraste kertoo.

Materiaaliksi valikoitui rakenneteräs. Aikaa itse kynttelikön tekemiseen meni sepältä noin viikko ja hän kävi kiinnittämässä kynttelikön kirkon seinään. Kuikkaa miellytti teoksen muoto, puolipallo.

– Minusta puolipallo on funktionaalisempi kuin koko pallon muotoinen, sellainen on minusta aika epäkäytännöllinen. Tässä työssä yhdistyvät sepän työssä käytettävät erilaiset tekniikat, Kuikka toteaa.

– Puolikkaalla muodolla lähetyskynttelikkö muodostaa yhteyden alttariin, joka on myös puolipallon muotoinen, Saraste toteaa.

Kynttilä on hiljainen rukous

Kynttilä sytyttäminen symboloi hiljaista rukousta. Eniten kynttilöitä kynttelikköön sytytetään messun yhteydessä.

– Kirkon takaosassa saa hiljaa rauhassa sytyttää kynttilän ja hiljentyä. Jos kynttelikkö olisi kirkon etuosassa, siinä olisi hiljentyjä ihan eri tavalla esillä, Saraste pohtii.

Kirkon takaosassa on myös laatikko esirukoukselle, ja kynttilöiden yhteydessä olevaan lippaaseen voi halutessaan antaa lahjansa lähetystyölle.

Keskuskirkossa ollut vanha lähetyskynttelikkö siirrettiin Kappelikirkkoon, ja se sai hautausmaan ammattityöntekijä Teemu Taposen tekemät jalat.

– Sielläkin voi nyt hiljentyä muistelemaan jo edesmenneitä läheisiään ja sytyttää kynttilän, Saraste kertoo.

Anna tiesi Herran haltuun, turvaa häneen. Hän pitää sinusta huolen!

Ps. 37:5