Onnellinen hetki - Arvi-salin suuri ryijy
Onnellinen hetki - Arvi-salin suuri ryijy

Onnellinen hetki - Arvi-salin suuri ryijy

Riihimäen seurakunnalle on tehty ja lahjoitettu useita kauniita tekstiilitöitä. Suurin osa niistä on sakraalikäyttöön suunniteltuja, eri liturgisin värein toteutettuja kokonaisuuksia kuten alttarivaatteita ja pappien stoolia, mutta paljon muutakin. Kirkkohäissä käytettävien vihkiryijyjen lisäksi seurakunnalla on yksi varsinainen seinäryijy.

Kirkkopuiston seurakuntakodin valmistuessa 1964 sinne lahjoitettiin monenlaisia esineitä. Riihimäen Maatalousnaiset olivat kutoneet taiteilija Aini Suomen sommitteleman suuren ryijyn, Onnellinen hetki. Se löysi paikkansa seurakuntakodin suurimman salin haitariseinällä erotettavasta takaosasta. Tilaa kutsuttiin pitkään Ryijysaliksi.

Kolmemetrinen, nukkapintainen tekstiiliteos pehmentää sekä tilan tunnelmaa että akustiikkaa. Sali on palvellut jo 60 vuotta seurakunnan piirien kokoontumispaikkana, juhlien tarjoilutilana sekä kuorojen harjoitustilana. Maatalousnaiset ovat varmasti ajatelleet ryijyn aiheen sopivan seurakunnan tilaan, jossa voi kokea onnellisia hetkiä. Ryijyn äärellä on pidetty myös lukuisia kokouksia.

Ryijysali nimettiin vuoden 2021 peruskorjauksen jälkeen Arviksi seurakunnan pitkäaikaisen talousjohtajan, Arvi Pöhön mukaan. Hän palveli seurakuntaa vuosina 1952–74 ja vastasi näin ollen osaltaan myös seurakuntakodin valmistumisesta. Arvi on varattavissa oleva esteetön tila, jonne on saatavissa myös tarvittavat tekniset laitteet.

Tekstiilitaiteilija Aini Suomesta löytyi vain vähän tietoja. Tunnetuin hänen suunnittelemansa ryijy lienee Helmikuu, jonka kuvia löytyy netistä. Seurakunnan omistaman suuren ryijyn kaltaisia on tuskin tehty useita. Ehkä jollakin lukijalla on taiteilijasta lisää tietoa jaettavaksi seurakunnan sivustoilla.