Siunaus: Raamatun punainen lanka
Siunaus: Raamatun punainen lanka

Siunaus: Raamatun punainen lanka

Tiivistetään Raamatun sanoma yhteen sanaan. Se on siunaus. Siunaus tarkoittaa Jumalan lähettämää hyvyyttä, onnea ja kauneutta.

Tosin Raamattu ei ole mikään yksi kirja, vaan tuhannen vuoden aikana syntyneen 66 kirjan kokoelma. Sen joitakin tekstejä on vaikeampi ymmärtää, toiset sulavat helpommin.

Kaikkea kuitenkin yhdistää usko kaiken taustalla vaikuttavaan Jumalaan. Alussa hän luo luomakunnan, jota hän ryhtyy kaitsemaan. Sen jälkeen hän ottaa yhteyttä ihmisiin eri tavoilla odottaen heiltä vastausta.

Raamatun kirjoja voikin lukea ihmisen ja Jumalan välisinä vuoropuheluina. Jumala jakaa siunauksiaan, joita ihminen ottaa vastaan tai vastustaa. Tämä teema toistuu Ison kirjan lukemattomissa ihmiskohtaloissa.

Lisäksi Vanha testamentti kertoo kokonaisen kansan kamppailusta Jumalan kanssa. Kun Israelin kansa on uskollinen Jumalalleen, siunaukset satavat sen ylle. Toisinaan se torjuu Jumalan tahdon joko palvelemalla epäjumalia tai sallimalla epäoikeudenmukaisuuden rehottaa. Silloin sitä kohtaa onnettomuus.

Mutta ei lopullinen. Jumala armahtaa kansaansa yhä uudestaan.

Sydämen viisaus

Omatunto on yksi taivaallisen siunauksen kanava. Sen kautta Jumala itse puhuu ihmiselle. Jokaisessa meistä asuu taju oikeasta ja väärästä. Sitä kuuntelemalla löytää tien onneen, joskaan ei aina menestykseen.

Sisäistä oikeudentajua voi heikentää, jos totuttaa itseään vilppiin ja petokseen. Lisäksi ihmisen tahto on heikko. Hän kyllä tietää oikean, mutta valitsee silti itsekkyyden. Osaamme myös torjua Jumalan siunauksen.

Tästä syystä Raamattu tarjoilee runsaasti elämän ohjeita. Ne muistuttavat lukijaa oikeasta ja pyhästä. Jumalan käskyissä piilee siunaus, silloinkin kun niitä ei jaksa noudattaa. ”Ajatelkaa kaikkea, mikä on totta, mikä on kunnioitettavaa, mikä oikeaa, puhdasta, rakastettavaa ja kaunista”, apostoli Paavali neuvoo. Millä ihminen ruokkii itseään, se hänessä kasvaa.

Ihmishahmoinen Jumala

Raamatun siunaus huipentuu sen keskuksessa, ihmiseksi tulleessa Jumalan Pojassa. Hänen kauttaan Jumala lähestyy meitä ihmishahmossa. Siksi kykenemme ottamaan hänet vastaan. Ihmissielu kun tunnistaa hänessä kaltaisensa.

Yksi Jeesuksen nimi on Immanuel, Jumala meidän kanssamme. Hänelle voi puhua kuin sydänystävälle: ”tässä olen, opeta minua tuntemaan sinua enemmän”. Tämän Jeesuksen kautta Jumala lahjoittaa ihmisille kaikkein rikkaimmat siunauksensa: syntien anteeksiantamuksen ja iankaikkisen elämän.

Vastalahjaksi Jumala ei odota kuin yhtä asiaa. Sitä että ihminen kiittää. Jos et löydä kiitokselle sanoja, tee ristinmerkki. Sen kautta otat vastaan taivaan siunauksen, ja samalla kiität siitä.

Kari Kuula
pastori, dosentti (UT)

Raamattu on maailman levinnein kirja

Raamattu on edelleen maailman käännetyin kirja. Pelkästään Gideons International -järjestö on jakanut Raamattua tai sen osaa yli 2 miljardia kappaletta. Vuonna 2004 vähintään yksi Raamatun kirja oli käännetty
2 377 kielelle kaikkiaan 6 900 SIL Internationalin luettelemasta kielestä. Raamattu on periaatteessa saatavilla kokonaan tai osittain 98 prosentille maailman väestöstä.

Suomen Pipliaseura
www.raamattu.fi

Sivulta löytyy myös Luukkaan evankeliumi selkokielellä.

Päivittäisten hengellisten harjoitusten sarja
www.raamattu.fi/tassaolen

Raamattulukijain Liitto ry
www.raamattumaraton.fi

Sivulta löytyy myös lapsille lukuohjelma.

Ilmainen Raamattu puhelimeesi ja tablettiisi
www.bible.com/fi

Kuuntele raamatunopetuksia, Raamattu kannesta kanteen
www.sansa.fi/rkk

Raamattu luettuna
www.areena.yle.fi/podcastit/raamattuluettuna

Englanninkielisiä hengellisiä harjoituksia:
www.pray-as-you-go.org
www.sacredplace.com