Jouluna yhdessä
Tuttu jouluevankeliumi kertoo, että Jeesus syntyi Betlehemissä. Se ei kuitenkaan ollut hänen kotikaupunkinsa.
Jeesuksen vanhemmat asuivat Nasaretissa, mutta veroluetteloon kirjautumista varten he joutuivat lähtemään Betlehemiin. Syynä oli se, että Joosef kuului Daavidin sukuun, jonka kaupunki Betlehem oli. Näin tiettyyn sukuun kuuluminen määräsi aikanaan Jumalan Pojan syntymäpaikan.
Vuosisatojen aikana suvun merkitys ihmisten elämässä on saanut monenlaisia muotoja. Suku on sanellut jäsentensä valintoja aina koulutusta, ammattia ja naimakauppoja myöten. Suvun perinteitä on pitänyt kunnioittaa ja suvun vanhimpien tahtoon on moni joutunut alistumaan. Toisaalta suku on tuonut turvaa elämän arvaamattomissa käänteissä ja pitänyt huolta silloin, kun muita turvaverkkoja ei ole ollut.
Tänään moni elää varsin irrallaan omasta suvustaan. Suvun merkitys kuitenkin korostuu tai ainakin muistuu mieleen usein joulun aikana. Siihen voi sisältyä ihannekuva joulunvietosta, jossa ovat mummit ja kummit, serkut ja herkut -kaikki samassa pöydässä. Tunnelma on iloinen ja yhteys sukupolvien ja koko joukon välillä vahva ja voimaannuttava.
Suvun merkitys korostuu tai ainakin muistuu mieleen usein joulun aikana.
Joidenkin kohdalla tämä ihannekuva on todellisuutta. Monien kohdalla ei. Sukua ja perhettä ei ehkä ole -ei enää, ei vielä, tai ei kenties ole koskaan ollutkaan. Tai sitten jo ajatuskin yhteisestä joulunvietosta läheisten kanssa puistattaa. Oma lukunsa ovat he, jotka ovat joutuneet jättämään sukunsa ja omaisensa kauas taakse paetessaan sotaa tai muuta katastrofia.
Jos joulunvietto suvun tai muiden läheisten kanssa ei ole mahdollista, tai kaipaat sen lisäksi jouluna seuraa, löydät seurakunnasta monta tilaisuutta liittyä yhteiseen iloon. Mainitsen tässä niistä erityisesti kaksi. Jouluaattona katetaan yhteinen jouluateria Kirkkopuiston seurakuntakotiin. Sen aluksi kuultava joulurauhan julistus liittää mukanaolijat vuosisataiseen perinteeseen. Ja jos serkut eivät paikalla olekaan, niin ne herkut löytyvät kyllä emäntien kattamasta joulupöydästä.
Toinen yhteiseen pöytään kokoava tilaisuus on tapaninpäivän päiväkahvikirkko Keskuskirkossa. Siellä on tarjolla jumalanpalveluksen ja jouluisen musiikin lisäksi kinkkuvoileipiä, joulukakkua ja tietenkin kahvia.
Olet lämpimästi tervetullut – juuri sinua odotetaan!
Sirpa Viherä
kirkkoherra
Lue myös
- Jouluna yhdessä
- Joulun kunniavartio sankarihaudoilla
- Tulkaa kaikki nyt laulamaan
- Uusi kanttori: ”Musiikkiharrastuksen voi aloittaa milloin vain!”
- Kauneimmat joululaulut ja muut joulun konsertit
- Tule yhteiseen pöytään!
- Itsenäisyyspäivän tärpit
- Lahja sinulle
- Siunattu lapsi
- Joulu saattaa myös surettaa
- Perheneuvonta täyttää 80 vuotta
- Kiva että sä oot täällä!
- Lasten sivu
- Sota ravisteli pyhän maan jouluperinteet
- Kiitosaiheiden miettiminen avaa portin taivaaseen
- Valoa pimeyteen
- Hyvä mieli muulloinkin kuin jouluna
- Diakoniatyö muuttaa Hämeenkadulle uusiin tiloihin
- Riihimäen Tukiverkostolla joulukampanja jo kymmenettä kertaa
- Joulupuodista kestävää hyvää