Skip to main content
Heidi Tohmola muistelee lämmöllä Jerusalemissa esitettyä joulunäytelmää, jossa joulupukki luki Luukkaan evankeliumia arabiaksi.

Sota ravisteli pyhän maan jouluperinteet

Yllätyshyökkäys Israeliin syksyllä 23 muutti kaikki juhlaperinteet. Vaikka joulua juhlivat noissa Raamatun alkuperäismaisemissa vain kristityt, se vaikuttaa myös juutalaisten ja muslimien elämään. Jerusalemin vanhassa kaupungissa, Betlehemissä ja Nasaretissa joulu on aina kuulunut kaupungin elämään.  

Lokakuussa 2023 olin Israelissa juhlistamassa lehtimajanjuhlaa, kun sota yllätti. Jerusalemissa ajateltiin, etteivät muslimit pommittaisi itselleen tärkeää kaupunkia. Toisin kävi. Koko maan rauha järkkyi pommien ääniin ja uutisiin kidnapatuista. Sitä seurasivat Israelin puolustusvoimien vastaiskut. Tuhon ääniä kuului niiltäkin alueilta, joista ohjuksia Israeliin laukaistiin.

Kuohunta ja koston kierre jatkuu edelleen. Miten säilyttää oma mielenrauha, ja joulumielikin, mietin silloin.

Viime jouluna Nasaretin ja Betlehemin joulut olivat riisutut. Kaikki juhlivat Jeesuksen syntymää askeettisemmin kuin koskaan aiemmin. Se oli sääli, sillä joulu tuo valoa. Joulun avulla mm. moni arabiseurakunta sai levitettyä evankeliumia muille. Etenkin Betlehemissä kristittyjen määrä vähenee koko ajan, kun taas muslimien määrä kasvaa. Evankeliumille siis tarvittaisiin. 

Joku vuosi sitten olin seuraamassa Jerusalemissa joulunäytelmää, jossa joulupukki luki Luukkaan evankeliumia arabiaksi. Sali oli täynnä muslimeja. Lavalla esiintyi arabikristittyjä nuoria yhdessä messiaanisten, Jeesukseen uskovien nuorten kanssa. Suosio oli valtava. Nyt kaikki tällaiset näytökset peruttiin.

Löysin silti joulumielen Jerusalemin vanhan kaupungin yömessusta jouluaattona. Paikalla oli messiaanisia juutalaisia yhdessä kristittyjen kanssa. Messiaaniset juutalaiset eivät usko Jeesuksen syntyneen joulukuussa, vaan lehtimajanjuhlan aikaan. Siitä huolimatta heitäkin näkyi kirkossa. Olipa siellä myös joku arabikristitty.

Lauloimme lauluja, joissa Jeesus oli kaiken keskipiste, kielenämme heprea, arabia ja englanti. Kivikirkon edessä oli tuoksuva, koristeltu sypressipuu. Joka puolella oli somisteena aitoja kynttilöitä, kanelitankoja ja omenia — aitoa tunnelmaa ja tuoksuja.

Tuossa hetkessä oli sitä alkuperäistä joulutunnelmaa, jota Betlehemissä jäin kaipaamaan: veljeskansat sovussa ja rukouksessa. Silloin meillä oli yhteys ja lämpö, joka ei ollut sidoksissa politiikkaan. Siinä hetkessä ajattelin, että kaikki päättyy vielä hyvin, vaikka kaikki kansat kärsivät juuri nyt.

Rukousaiheeksi lukijoille jätän arabikristittyjen ja messiaanisten juutalaisten yhteyden. Näinä aikoina se ei voi olla puhuttelematta muuta maailmaa. Jeesus voi yhdistää sodankin keskellä.

lev heidi itkumuuri

Heidi Tohmola toimii graafisena suunnittelijana Israelissa.