

Johtava varhaiskasvatuksen ohjaaja Marjukka Saarinen
Kuka olet?
Olen 43-vuotias, vaimo ja kahden teini-ikäisen tyttäremme äiti. Asun perheeni kanssa Hausjärvellä lapsuudenkodissani. Ammatiltani olen sosionomi (AMK).
Miten päädyit työhön varhaiskasvatuksen parissa?
Jo aivan lapsesta haaveilin työstä päiväkodissa ja lastentarhanopettajana. Ihailin omaa eskariopettajaani ja ajattelin, että joskus minäkin haluan olla lastentarhanopettaja. Jo nuoresta hoidin lapsia, alakouluikäisenä serkkuani hänen ollessaan vauva ja yläkoulu- ja lukioikäisenä MLL:n kautta perheissä iltaisin ja viikonloppuisin alle kouluikäisiä lapsia.
Millainen koulutus ja työkokemus sinulla on?
Haave lastentarhanopettajan työstä siivitti opintovalintojani, ja lähdin lukion jälkeen välivuoden pidettyäni opiskelemaan silloiseen Järvenpäässä sijainneeseen Diakonia-ammattikorkeakouluun sosionomiksi. Sosionomiopinnot sisälsivät pedagogiikan opintoja ja sain pätevyyden toimia lastentarhanopettajana. Valmistuin Järvenpäästä keväällä 2005, jonka jälkeen olen työskennellyt varhaiskasvatuksen opettajana aina vuoteen 2024 saakka. Välissä kävin pienen pätkän kokeilemassa työtä aikuisten parissa, ja tein töitä kotoutumisasiantuntijana.
Mikä sai sinut hakeutumaan seurakunnan varhaiskasvatukseen?
Työ seurakunnassa on aina kiinnostanut, koska puolisoni on ammatiltaan pappi ja työtä seurakunnassa olen saanut sivusta seurata jo pitkään. Omien lasten ollessa pieniä kävimme seurakunnan perhekerhoissa, ja jo silloin seurakunnan varhaiskasvatustyö herätti kiinnostusta. Koen, että seurakunnan arvot ovat itselleni tärkeitä ja kuvastavat myös omia arvojani. Seurakunnassa työskennellessä nämä arvot saavat myös näkyä ja kuulua.
Mitä johtavan varhaiskasvatuksen ohjaajan työhön kuuluu?
Johtavan varhaiskasvatuksen ohjaajan työtehtävät ovat hyvin monipuolisia. Kaikki varhaiskasvatuksen toiminta ja sen arviointi ja kehittäminen kuuluvat johtavan varhaiskasvatuksen ohjaajan vastuulle. Toimin esihenkilönä lastenohjaajille, ja olen mukana järjestämässä varhaiskasvatuksen tapahtumia, lasten syntymäpäiväjuhlia ja perhemessuja. Johtava varhaiskasvatuksen ohjaaja kehittää lasten ja perheiden hyvinvointia moniammatillisesti tekemällä yhteistyötä kaupungin ja hyvinvointialueen kanssa. Yhteistyö seurakunnan eri toimijoiden kanssa on myös tärkeä osa perheiden kokonaisvaltaista tukemista.
Seurakunnan arvot ovat itselleni tärkeitä ja kuvastavat myös omia arvojani. Seurakunnassa työskennellessä nämä arvot saavat myös näkyä ja kuulua.
Mikä on mielestäsi seurakunnan varhaiskasvatuksen tärkein tehtävä?
Seurakunnan varhaiskasvatuksen tärkeimpiä tehtäviä on mielestäni tukea perheitä kasvatustyössään ja opettaa lapsille, että Jumalaan voi aina luottaa ja turvautua.
Onko jokin raamatunkohta tai hengellinen ajatus, joka ohjaa työtäsi?
Minulle toisen ihmisen kunnioittaminen ja arvostaminen sekä oikeudenmukaisuus on erittäin tärkeää ja toivonkin, että se näkyy minussa niin työssäni kuin vapaa-ajallakin. Tämä ajatus tulee Kultaisesta säännöstä: ”Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille. Tässä on laki ja profeetat.” (Matt. 7:12).
Miten perheet voivat osallistua seurakunnan varhaiskasvatukseen?
Osaan toimintaamme ei ole ilmoittautumista ja voikin vain tulla paikan päälle. Kerhojamme on useassa eri kerhopisteessä Jukolassa, Sipusaaressa ja Koivukadulla.
Perhekerhoihin ja vauvakerhoon huoltaja voi tulla lapsensa kanssa. Sieltä saa vertaistukea ja puuhaa itselle ja lapselle. Kerhoissamme leikitään, lauletaan, liikutaan, askarrellaan ja hiljennytään. Tarjolla on myös maksuton aamupala.
Lapsille on tarjolla päiväkerhoja eri teemoilla. On luonto- ja liikuntapainotteinen kerho, askartelu- ja ilmaisupainotteinen kerho sekä oma kerho 2-vuotiaille. Näihin kerhoihin tulee ilmoittautua, ja omat eväät otetaan kotoa kerhoon mukaan.
Lasten muskareita ohjaa musiikkipedagogi, ja niitä on tarjolla niin aamupäivisin kuin iltaisinkin.
Naperoliikunta on koko perheelle tarkoitettua ohjattua liikuntaa ja se kokoontuu tällä hetkellä kerran viikossa maanantai-iltaisin.
Uutena palveluna meillä on aloitettu Isien ja ipanoiden oma kerho, joka kokoontuu keskiviikkoiltaisin.
Pyhäkoulua on sunnuntaisin messun aikana keskuskirkossa ja kirjepyhäkouluun on myös mahdollisuus ilmoittautua, jolloin lapsi saa postia seurakunnalta kuukausittain.
Meiltä saa myös varata maksutonta lastenhoitoa 1,5 tuntia kerrallaan maantaisin ja torstaisin.
Toimintaamme voi tutustua ja ilmoittautua seurakunnan varhaiskasvatuksen nettisivuilla. Varhaiskasvatuksen omilla Facebook-sivuilla on myös ajankohtaista tietoa varhaiskasvatuksen toiminnasta. Tervetuloa mukaan!

Lue myös
- Kun mannerlaatat liikkuvat
- Kirkkokuoro 100 vuotta
- Sanat luovat todellisuutta!
- Pääsiäinen on kristityille ilon ja elämän juhla
- Kyräilyn tilalle kyläilyä
- Pääsiäissaarna
- Riihimäen seurakunta sai ympäristödiplomin
- Juhannushäät ilman stressiä
- Uni on lahja, joka kannattaa avata
- Johtava varhaiskasvatuksen ohjaaja Marjukka Saarinen
- Tehopari monessa mukana
- Ohjelmaa perheille
- Kenttärovasti Markus Korpela: Varaudu pahimpaan ja elä hyvää arkea
- Sairaalasielunhoito ihmisten tukena 100 vuoden ajan
- Tien vaikean minulle valmistit
- Ryhmät, rukous, ruoka ja rinnalla kulkeminen kannattelevat epävarmassa ajassa
- Apua arkeen lapsiperheille – ja toimintaa nuorille
- Henkinen huolto seurakunnan arjessa
- Diakoniatyön toimintaa loppukeväällä
- Vox Aurea konsertoi Riihimäellä
- Rohkea Tuomas 24.5. päiväretki
- Treffit alttarilla 2.5.2025 Riihimäen Keskuskirkossa
- Naisten kahvikutsut
- Miesten toimintaa
- Motoristit siunataan
- Tapahtumakalenteri
- Mitä jos? – Varautuminen on aina ajankohtaista
- Pääsiäisen evankeliumiteksti