Sodan keskeltä pelastettu
Sodan keskeltä pelastettu

Sodan keskeltä pelastettu

Karjalasta, Antrean kirkosta pelastettu alttarimaalaus on sijoitettu Kappelikirkkoon alttaripöydän oikealle puolelle, mikä antaa teokselle kirkkotilassa oman erityisen aseman.

Lapsia siunaava Vapahtaja on tuotteliaan ja arvostetun taidemaalari Alexandra Frosterus-Såltinin teos. Se hankittiin Antrean kirkon alttaritauluksi vuonna 1899 seurakunnan ompeluseuran lahjoittamilla varoilla. Se kuului komeasti kehystettynä puukirkon näyttävään kuoriin. Jatkosodassa kirkko tuhoutui vihollisen tykkitulen sytyttämässä palossa 1941. Tiedossa ei ole, kuinka taulu pelastui, mutta se kulkeutui evakkojen matkassa Hämeeseen.

Riihimäki oli Antrean seurakunnan keskuspaikkana vuoden 1949 loppuun asti. Kun seurakunta lakkautettiin, alttaritaulu ja muuta kirkosta pelastettua esineistöä jäi Riihimäelle. Taulu kehystettiin uudelleen ja sijoitettiin vuonna 1956 valmistuneeseen Kappelikirkkoon. Kappelin ensimmäisen ehtoollisen vietossa kerrotaan käytetyn Antrean kirkon tulipalosta säilyneitä arvokkaita ehtoollisvälineitä. Ne ovat olleet antrealaisten juhlamessuissa kuin siltana menetetylle kotiseudulle. Myös kynttilänjalat ja kolme vanhaa, eri vuosisadoilta peräisin olevaa messukasukkaa on edelleen Riihimäen seurakunnan hoidossa.

Alexandra Frosterus-Såltin syntyi 1837 pappisperheeseen, vietti lapsuuttaan Vaasassa, mutta lähti jo 14-vuotiaana taideopintoihin Turun piirustuskouluun R.W. Ekmanin yksityisoppilaaksi. Taideakatemioihin ei otettu naispuolisia opiskelijoita, joten hän jatkoi myös Saksassa yksityisoppilaana vuoteen 1862 asti. Hän täydensi opintojaan vielä Pariisissa, jossa myös naisilla oli mahdollisuus opiskella taidetta. Nuori Alexandra Frosterus sai mainetta henkilökuvillaan. Erityisesti herkät, topeliaaniset lapsiaiheet olivat hänelle ominaisia. Alexandra Frosterus-Såltin avioitui vuonna 1866, mutta jäi viiden vuoden kuluttua leskeksi kolmen pienen lapsen kanssa. Selviytyäkseen tilanteesta hän palasi taiteen pariin, toimi opettajana ja maalasi kymmenittäin seurakuntien tilaamia alttaritauluja. Viimeisin niistä oli Ruokolahden kirkon Ristiinnaulittu, jonka hän maalasi 1915, vuotta ennen kuolemaansa.

antrea kappelikirkko pieni

Vapahtaja siunaa lapsia Alexandra Frosterus-Såltinin alttaritaulussa. Teos pelastui Antrean kirkon palosta ja on nyt esillä Riihimäen Kappelikirkossa.